Az eseményen a város összes iskolája képviseltette magát.

Ebben az évben sok vidéki városban is megemlékeztek a holokausztról. Az egyik legszínvonalasabb megemlékezést Hatvan városa rendezte április 16-án. Helyszíne a hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola volt. Jagodicsné Fehér Ágnes történelemtanárnő szervezésében a rendezvényen nemcsak az iskola diákjai voltak jelen, hanem a város összes iskolája is képviseltette magát több pedagógussal és diákkal, így az aula zsúfolásig megtelt. A program helyszínén egy kiállítás megnyitására is sor került. A kiállítás a hatvani zsidóság közel 100 éves történetét mutatja be. A feltárás, a kurátori feladatok elvégzése, a tablók elkészítése mögött hosszú évek szívós munkája húzódik, melyet Bürg Judit és a már elhunyt édesanyja végzett el. 

Bürg Judit volt a másik motorja a rendezvénynek. Az ünnepség egy nagyon megható vetítéssel kezdődött, majd a polgármester mondott ünnepi beszédet. Felkért előadóként, Köves Slomó megbízásából Lefkovics Péter tartott előadást, melynek mottója „Lehet-e jövőt építeni a Holokauszt után?”

Zárásként Ádám Albert hetedikes diák tette fel a koronát az eseményre, aki egy rendkívüli jól sikerült prezentációt mutatott be diákköri munkájáról, melynek címe: Holokauszt Hatvanban.

Ráadásként Ádám Albert és mentortanára, Jagodicsné Fehér Ágnes kérdéseket tett fel a diákoknak az elhangzottakból, és az odaadó figyelmet bizonyította, hogy szinte versenyeztek a gyerekek a jó válaszokért.

 

Lefkovics Péter