Dévényi Tibi bácsi és Király Viktor is ott lesz az idei Sóletfesztiválon, amelyet immár ötödik alkalommal tartanak meg augusztus utolsó vasárnapján (augusztus 25.) a Kazinczy utcában. Idén izraeli, jemeni, vegán és magyar sólet lesz, de számos más tradicionális zsidó ételt és italt is megkóstolhatnak az érdeklődők.

Már 11 órakor elkezdődik a fesztivál, amelyen idén négyféle sólet közül lehet választani. Az izraeli sólet fehérbabból, marhából és krumpliból készül, egyik titka pedig a karamellizált, cukorral pirított hagyma. Van, ahol csirkével és humusszal készítik.

 
 

 

A jemeni sólet különbözik minden egyéb sóletfajtától, folyékonyabb állagú, párolt húsos étel, olyasmi, mint egy gazdag leves. Sokan előszeretettel mártogatnak pitát a hús szaftjába. Természetesen a fűszerezés a földrajzi területnek megfelelően alakult ki, így szegfűszeget, koriandert, hawayijt (jemeni őrölt fűszerkeverék) is felhasználnak az elkészítéséhez.

A vegán sóletben különböző zöldségekkel helyettesítik a húst, szemben a magyar sólettel, amelynek karakteres ízét a füstölt libacomb adja.

A sóletkóstolás közben a színpadról zenekarok dobják fel a hangulatot. Az Iszkiri kezd, utána a Sabbathsong Klezmer Band lép fel, majd DJ Golan Yonatan. Utána Oláh Dezső Jazz Trió Kendrusz Attillával, 18 órától pedig Dévényi Tibi bácsi lép fel műsorával. A nyereményjáték sorsolását is ő vezeti.

A sorsolás után, 19:30-tól Király Viktor és zenekara lesz a színpadon, egyórás koncertet adnak a tervek szerint.

Az érdeklődők a sólet mellett más jellegzetes zsidó ételeket és italokat is kóstolhatnak, ezzel bepillantást nyerhetnek a kóser konyha és a zsidó élet rejtelmeibe.

Idén a Street Kitchen csapata is segít a melegítésben a fesztiválra, megmutatják, hogyan lehet gyorsan összedobni egy finom sóletet.

A hagyományos sólet, a zsidó konyha egyik tradicionális étele ezzel szemben hosszan készül. Megszületése egy vallási szabálynak és a zsidó háziasszonyok leleményességének köszönhető. Mivel Sábát idején – azaz péntek napnyugtától szombat napnyugtáig – nem lehet dolgozni, így a tűzhelyet sem lehet begyújtani. Éppen ezért már péntek délután, Sábát előtt összekészítették egy nagy edényben a sóletet és betették a sütőbe, lassú tűzön, hogy másnap ebédre elkészüljön.

 

A Sóletfesztiválon minden étel és ital szigorúan kóser lesz, rabbinátus által ellenőrizve. Az egész napos fesztivált az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezi. A gasztronómiai élmények, élő koncertek, mellett egyéb kulturális programok és gyermekfoglalkozások is várják az érdeklődőket.

Forrás: neokohn.hu