86 évvel ezelőtt döntött úgy a Montana államban fekvő Helena város megfogyatkozott zsidó hitközsége, hogy eladják az önkormányzatnak a Temple Emanu-El nevet viselő zsinagógájukat, mert annak fenntartása meghaladta az erejüket. Az eladási árat jelképesen egy dollárban határozták meg – írja a Jewishexponent.

 

Az ingatlan 1981-ben a római katolikus egyházmegye tulajdonához került, így most velük kell megegyezni az adásvételről. A tulajdonos egymillió dolláros vételárat tart reálisnak.

Temple Emanu-El (Helena, Montana) Wikipédia

Az egykori zsinagóga visszavásárlását a Helenában a mai napig működő, igaz kis létszámú zsidó közösség egyik tagja, Rebecca Stanfel kezdeményezte és adománygyűjtő akcióba fogott a tekintélyes összeg előteremtése érdekében. Terve szerint a visszaszerzett zsinagóga újra zsidó közösségi térként funkcionálna a jövőben.

„Éveken át, amikor az egykori zsinagóga előtt parkoltam és a tetején lévő keresztre pillantottam, mindig azon járt a fejem, hogy mit lehetne tenni az ügyben. Úgy érzem, most már egyre közelebb kerülünk a megoldáshoz” -mondta Stanfel. A kezdeményezés előremozdításához Montana Jewish Project néven nonprofit társaságot alapítottak, melynek célja az épületet „közösségi központként való hasznosítása, ahol kulturális és szakrális események egyaránt helyet kapnak”. Emellett egy múzeumot is alapítanának, mely a montanai zsidók történetét mesélné el.

Napjainkban nem sok zsidó él Helenában, de a XIX. század közepén kitört aranyláz sok zsidót csábított a településre. Az Emanu-El zsinagóga alapját 1891-ben rakták le. Akkoriban több száz tagja volt a reform elvek alapján működő hitközségnek, ezért emeltek nagy méretű, ötszáz fő befogadására alkalmas épületet. Abban az időben a város az Egyesült Államok egyik leggazdagabb településének számított és ötven lakóját tartották számon milliomosként. Manapság, bár Montana állam fővárosa, mindössze 32 ezren lakják.

A XX. század elején az aranyláz lecsengésével megindult a zsidók kiáramlása a városból és a hitközség létszáma nagyon megcsappant. 1935-ben már nem tudták fenntartani a zsinagógát és jelképes összegért, egy dollárért a városi önkormányzatnak adták.

Az önkormányzat eltávolíttatta az épület jellegzetes rézkupoláit és a szociális osztály számára rendezett be irodaházat, majd a nyolcvanas évek elején eladta az ingatlant a katolikus egyháznak.

A visszavásárlásra létrehozott szervezet tárgyalásokba kezdett az egyházmegyével és egymillió dolláros vételárban állapodtak meg. A szerződést akkor véglegesítik, ha 2022 februárjáig 750 ezer dollárt ki tudnak fizetni. A helenai zsidók most versenyt futnak az idővel azt remélve, hogy másoknak is olyan fontos egy zsinagóga feltámasztása, mint nekik.