Tanulási nehézségekkel küzdő emberek számára nyomtatnak hamarosan imakönyvet az Egyesült Királyságban, tájékoztat az Arutz7.

A kiadvány a Szidur Lákol – Imakönyv mindenkinek címet viseli és speciálisan tanulási nehézségekkel küzdő emberek számára készült. A bemutatóra a június 20-26-ig tartó Fogyatékkal Élők Hetének első estéjén került sor a Gesher („híd”) elnevezésű iskolában. Ez az intézmény a következőképpen mutatkozik be a honlapján: az iskola „a más képességű és másként tanuló gyermekek számára példamutató és személyre szabott oktatást” kínál.

Ephraim Mirvis, az Egyesült Királyság főrabbija az ünnepségen részt vevő diákoknak egy-egy dedikált imakönyvet ajándékozott.

„A szidur neve mindent elmond. Ez a szidur mindenkinek szól, általa minden egyes zsidó ember átérezheti a zsidósággal való kapcsolatát és tudhatja, hogy ez az ő saját imakönyve. Még emlékszem a gyerekkori imakönyvemre és arra a tudatra, hogy az az enyém”

– mondta a főrabbi egy interjúban.

A szidur különlegessége abban áll, hogy a képekből, szimbólumokból, szavakból és fényképekből álló PECS módszert (képcsere-kommunikációs rendszert) alkalmazza, mely az autizmus spektrumon lévő embereknek segít a szavak nélküli kommunikációban.

Ezt a rendszert a Gesher Iskola diákjai is elsajátítják.

Az imakönyvet többféle formátumban adják ki és többféle tanulási nehézség esetén is jól használható lesz. A nagyközönség számára szeptembertől lesz elérhető és megvásárolható.

„Zsidó hagyományunk arra tanít, hogy a zsidó nép éppen olyan, mint a tóratekercs – teljes és tökéletes egész” – mondta Mirvis főrabbi. – „Ha egyetlenegy betű is hiányzik [a Tórából], akkor az egész tekercs használhatatlanná válik emiatt. Ugyanígy van ez a zsidó néppel is: minden egyes ember számít.”

Címlapkép: 1803 Sephardic prayer book, in the Jewish Museum of Switzerland’s collection. Wikipédia