Egy szatmári haszid férfit, Joel Friedmant beválasztották az angliai magisztrátusi bíróságra. Ő lett az első cháredi férfi az angol történelmében, aki ilyen pozíciót tölthet be.

A 33 éves Joel Friedmant a London melletti kisebb haszid közösségből, az essexi Canvey Island szatmári udvarából választották magisztrátusi bírónak. Friedman kinevezése és az ebből származó pozíciója az angliai jogi berendezkedés értelmében nem igényel jogi egyetemi diplomát, vagy bármiféle ilyen irányú előmenetelt. Sőt, a magisztrátusi bíróság lényege, hogy a tagjai minél változatosabb etnikai és szociális hátteret jelenítsenek meg, akik egy rövidebb hivatalos képzés elvégzése után képesek lesznek megoldani a különféle apróbb családi konfliktusokat, illetve pénzügyi vitákat. Amennyiben a megoldásra váró panaszok egy bizonyos összeget meghaladnak, illetve ha a kiszabott büntetés több lenne, mint 12 hónap, akkor az ügyet felsőbb bíróságra küldik.

A magisztrátusi bírói pozíció teljes mértékben önkéntes alapú, tehát tagjai nem kapnak fizetést. A képzés elvégzése után a minimálisan meghatározott munkanapon felül a kinevezett bírók maguk döntenek az önkéntes óráik számáról.

Friedman a Canvey Island-i közösség megalakulása óta komoly szervezőmunkát folytat a városban, amellyel próbálja könnyebbé tenni az ott élők mindennapjait. Mostani kinevezése a közösség nagy örömére szolgált és gratuláltak neki, szerepvállalásában egyenesen Kidus háSém-et, vagyis az Örökkévaló nevének megszentelését látták.

A haszid fiatalember egyébként az elmúlt hónapokban több társadalmi kezdeményezésben is részt vett, segített például abban, hogy különböző zsidó intézményekben védőoltásokat adjanak be zsidó és nem-zsidó embereknek egyaránt.

A Canvey Island-i cháredi közösség alig öt éves. 2016 júliusában két ortodox férfi utazott Londonból az essexi tengerparti városba felmérni, hogy az ottani körülmények alkalmasak-e új életet kezdeni. A döntés meghozatalát a Stamford Hill-i lakásárak emelkedése tette szükségessé, melyek teljesen ellehetetlenítették volna a hagyományosan sok gyermekes családok lakhatását.

A londoni negyedben, ahol számos cháredi zsidó család él, egy négy vagy öt szobás otthon ára meghaladja az 1 millió fontot is, amit sokan nem engedhettek meg maguknak. A Londontól nem túl messzi Canvey Islandon sokkal olcsóbb alternatívákat találtak. Ráadásul nem csupán kevesebb pénzért juthattak itt tágas lakásokhoz, de Londonhoz képest sokkal csendesebb és békésebb környezetbe csöppentek, az iskolai és munkahelyi ingázás pedig nem okozott plusz terhet, mert a jó közlekedésnek hála az utazás egy óránál is kevesebb. Ennek köszönhetően tavaly már egy több mint 500 fős cháredi közösség élt Canveyban, akiket a városi lap újságírója szerint a helyiek tárt karokkal fogadtak.

Cseh Viktor

Források:

www.vosizneias.com

www.essexlive.news