A német ügyészség azonosított három személyt arról a kilenc nevet tartalmazó listáról, melyet még 2014-ben nyújtott be a náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ nevében Efraim Zuroff.

A listán szereplők mindegyike zsidók meggyilkolásával gyanúsítható. Kurt G., Herbert W. és Karl Friedrich Hoffmeister feltételezhetően olyan kivégzőosztagok tagjai voltak, akik a náci megszállás alatt lévő kelet-európai területeken öltek meg tömegesen zsidókat. A hónapok óta tartó előzetes vizsgálatot három különböző tartomány ügyészségén végezték el.

Bár hat embernek a hatóságok nem akadtak a nyomára, három személyt azonosítottak. Ők az Einsatzgruppe-C alakulat tagjai voltak, mely 1941 szeptemberében tömegmészárlást rendezett az ukrajnai Babi Jarban. A már a kilencvenes éveiket taposó férfiak elismerték, hogy az egység tagjai voltak.

Zuroff üdvözölte az eljárás megindítását, de nem tudja megítélni, hogy menyi időre van szükség az ítélethozatalig. „Nincs elég információm ahhoz, hogy ezt megjósoljam. A holokauszt német elkövetői nagy elszántságot mutattak, amikor zsidókat kellett ölni. Remélem a mai német ügyészség is hasonló elszántsággal törekszik arra, hogy mihamarabb ítélet szülessen, és igazságot szolgáltassanak a háborús bűnösök ügyében.

Az Einssatzgruppékben működő, kivégzéseket végrehajtó közkatonák elleni eljárások megindításához a 27 000 zsidó haláláért felelős, ukrán John Demjanjuk ügye szolgáltatta a precedenst. A sobibóri és majdaneki koncentrációs tábor szadista őreként szolgált Demjanjukot 2011-ben ítélte el egy müncheni bíróság, miután megfosztották amerikai állampolgárságától és kiutasították az országból.

Korábban az igazságszolgáltatás inkább a népirtás kitervelőire és megszervezőire koncentrált, és nem sokat törődött a gyilkosságok valódi végrehajtóival, akik esetenként akár több száz emberrel is végeztek egy nap alatt. Az Einsatzgruppék összesen több mint egymillió ember haláláért felelősek.

„A koncentrációs- és haláltáborok váltak a holokauszt ikonikus jelképeivé, ám az Einsatzgruppék voltak a náci ideológia és a végső megoldás legjellegzetesebb példái. Az ezekben az egységekben szolgáló katonák száma jóval magasabb, mint a táborokban a gyilkosságokat kivitelezők száma” – mondta Zuroff.

zsido.com

Forrás: Arutz7