Oda csapódott be a gázai rakéta, ahol pár másodperccel korábban a gyerekek aludtak.

Kedd éjszaka, nem sokkal fél négy után felvijjogtak a szirénák több, a Gáza-övezethez közel fekvő településen, többek között Izrael egyik legnagyobb városában, a Negev-sivatagban található Beer-Seván: Gáza felől ismét rakétatámadás érte Izraelt.

A három gyermekét egyedül nevelő Miri Tamano, akit álmából vert fel a hang, egy pillanatig sem késlekedett, azonnal az emeleti gyerekszobában termett, megragadta gyermekeit, és lerohant velük a biztonsági szobába. Ahogy becsukódott mögöttük az ajtó, hatalmas erejű robbanás rázta meg a házat, és a Gázából indított Grad rakéta a tetőt átszakítva a ház második emeletének egyik hálószobájába csapódott.

„Hallottam a szirénát, de azt hittem először, hogy álmodom.” Ahogy azonban realizálódott az asszonyban, hogy ez a valóság, azonnal felrohant a második szintre, felébresztette három fiát, akik három külön hálószobában aludtak. A gyerekek 8, 10 és 12 évesek. Ketten nem is akartak felkelni, anyjuknak úgy kellett őket kihúznia az ágyból, mesélte Miri Tamano testvére, az ügyvédként dolgozó Ora: „A nővérem egy anyaoroszlán. A földszinten aludt, a gyerekek pedig az emeleten, három külön szobában. Egyszerűen megfogta őket, és erővel elcipelte őket a biztonsági szobába. Ez mentette meg az életüket.”  A Beer-Sevában élőknek 40 másodpercük van, hogy a légiriadó felharsanása után biztonságos helyre rohanjanak.

A kis, kétemeletes ház, mely egy rövid zsákutca végén, a főúttól távol található, néhány másodperccel később teljesen megsemmisült. „Nincs többé otthonom”- mondta az asszony, aki mindenét elvesztette. „Az emlékek elvesztek. A házban a szekrények tele voltak, és most semmi sem maradt ebből.”

A találatot kapott ház életveszélyes, csupán a betonból készült biztonsági szoba maradt ép. A család számára természetesen azonnal gyűjtés indult, alapvető háztartási felszerelést, ruhát, cipőt, játékokat gyűjtenek a gyerekeknek. A lakhatásuk egyelőre megoldott, az Izraeli Adóhatóság elkülönített kompenzációs alapjából finanszíroznak számukra egy átmeneti otthont. Jicchák Herzog, a Szochnut elnöke bejelentette, hogy szervezete 8000 sékellel támogatja a családot: „A zsidó ügynökség a terrorizmus áldozatai számára létrehozott alapítvány segítségével továbbra is lehetőségeihez mérten segíti a délen és a gázai határon lakó állampolgárokat annak érdekében, hogy segítséget nyújtson számukra a terror következményeivel való megküzdéshez.”

Az asszony gyorsaságának és lélekjelenlétének köszönhetően senki nem szenvedett fizikai sérülést, a nő és gyermekei azonban sokkos állapotuk miatt ellátásra szorultak.

zsido.com

Forrás: ynet