A 29 éves férfi, aki aktív tagja volt szülővárosa Harkiv Hillel közösségének, előre látta a háborút. Február 23-án egy nappal az orosz invázió kezdete előtt vásárolt harci felszerelést, és amint a harcok megkezdődtek, beállt a várost védő fegyveres erőkhöz. Bajtársai szerint sokuk életét mentette meg – írja a Neokohn.

Vasárnap harc közben halt meg, amikor az elmúlt hetekben kilőtt több száz orosz rakéta egyike az ő pozíciója közelében landolt.

Yuliya Pototska, a harkivi Hillel igazgatója – amelyet a hónap elején orosz bombák tettek a földdel egyenlővé – felidézte Sabaranszkij lelkes részvételét a helyi zsidó életben, és független szellemiségét.

„Tudta, mit akar, és senki sem tudta jobbra vagy balra fordítani, nagyon erős volt”

– mondta Pototska a Jewish Telegraphic Agency-nek.

Pototska, aki nem sokkal a bombázás után menekült el, amely lerombolta a Harkiv Hillel helyét a város történelmi Alkotmány terén, a sábáti vacsorák és a szombatot lezáró havdala szertartások során sokat találkozott Sabaranszkijjal. Két évvel ezelőtt csatlakozott egy, a Hillel által támogatott izraeli utazáshoz a Birthright program keretében.

Sabaranszkij egy rövid videóinterjúban mutatta meg a rá jellemző elszántságot, amelyet körülbelül egy héttel a halála előtt rögzítettek. Felfegyverkezve és rögtönzött egyenruhába öltözve a vörös hajú Sabaranszkij egy városi utcán látható, amint a kamerába beszélve válaszol Vlagyimir Putyin orosz elnök azon állítására, hogy erői Ukrajna „nácimentesítésére” törekszenek.

 

Sam Sokol on Twitter: “29-year old Serafim Sabaranskiy was killed two days ago defending Kharkiv. In his last interview, he derided Russian Nazi rhetoric, saying: “My grandmother is Jewish, I often fly to Israel” and that he was crying because Russia bombed the city’s Hillel House pic.twitter.com/JPTGfhNeX8 / Twitter”

29-year old Serafim Sabaranskiy was killed two days ago defending Kharkiv. In his last interview, he derided Russian Nazi rhetoric, saying: “My grandmother is Jewish, I often fly to Israel” and that he was crying because Russia bombed the city’s Hillel House pic.twitter.com/JPTGfhNeX8

 

 

A cikk folytatása a Neokohn oldalán olvasható.