A Mágen Dávid Ádom (Vörös Dávid-csillag) első alkalommal szervezett mentőápolói tanfolyamot szigorúan vallásos zsidó fiatalok számára. A Kineret-tó közelében fekvő Jávneélben tanuló háredi fiúk első, 15 fős csoportja sikerrel tett vizsgát és már meg is kezdte munkáját a mentőszolgálatnál.

A Mágen Dávid Ádom egy jávneéli jesiva (vallásos fiúiskola) vezetőségével állapodott meg a program elindításáról. Az iskola támogatta a kezdeményezést.

“Már egészen kicsi korom óta arról álmodtam, hogy egyszer a mentőszolgálatnál leszek önkéntes. Nem szívesen vettem volna részt az általános tanfolyamon, így nagyon örültem, amikor értesültem arról, hogy kifejezetten a háredi közösség számára indítanak oktatást, itt, Jávneélben. A beteg és sérült embereknek való segítségnyújtás nagy kiváltság, és boldog vagyok, hogy részese lehetek ennek. Reményeim szerint, Isten segítségével mentőtiszt és mentőautó sofőr is leszek, miután betöltöttem a 18. életévemet, és így még több embernek tudok majd segítséget nyújtani. Hálás vagyok a képzés szervezőinek és oktatóinak, hogy lehetővé tették mindezt a számomra” – mondta Eliezer Slomo Jehosua, egy 16 éves jesivahallgató.

“Már évekkel ezelőtt elkezdtük a háredi önkéntesek integrálását a Mágen Dávid Ádom kötelékébe, melyhez a néhai Eliezer Slomo Sik rabbi, a jávneéli breszlávi hászid közösség vezetője is az áldását adta. Ő nagyra értékelte az izraeli nemzeti mentőszolgálat tevékenységét. A jávneéli háredi fiatalok bekapcsolódása az önkéntes munkába ennek az integrációs folyamatnak az eredménye. Sok sikert kívánok nekik!” – mondta Ávi ben Hámu, a helyi mentőállomás igazgatója.

“A Mágen Dávid Ádom minden olyan izraeli állampolgár előtt nyitva áll, aki hozzájárulna a mentőszolgálat tevékenységéhez, melynek legfontosabb célja az életmentés. Mindent megteszünk azért, hogy a társadalom minden rétege ki tudja venni a részét ebből a munkából, s ennek eredményeképpen lerövidüljön az az idő, mely a riasztás és a segítség kiérkezése között telik el. Az életmentés mindenek felett áll” – mondta Eli Bin, a Mágen Dávid Ádom főigazgatója.

zsido.com

Forrás: Arutz7