A nemzetközi szervezet feleketelistáján többek között a TripAdvisor, a Teva és az Airbnb is szerepelni fog, amiért ezek a cégek Izrael „vitatott” területein is jelen vannak.

Újabb Izrael-ellenes lépésre készül a Egyesült Nemzetek Szervezete – olvasható a The Times of Israel cikkében, melyből kiderül: a szervezet decemberre feketelistát kíván összeállítani azokról a vállalatokról, melyek Júdea és Somron, valamint Kelet-Jeruzsálem és a Golán-fennsík területén is jelen vannak.

Az ENSZ Ember Jogi Tanácsának kezdeményezésére összeállított listán olyan nagynevű izraeli cégek is szerepelnek, mint a gyógyszergyártó óriás Teva, valamint az ország két legnagyobb bankja (Hapoalim és Leum), továbbá a nemzeti vízellátásért felelős Mekorot. A szervezet tagjai a nemzetközi vállalatokat sem kímélnék, és célkeresztbe vették többek között az Airbnb-t, a Caterpillart, valamint a TripAdvisort és a Coca Colát is.

Az Ember Jogi Tanács a teljes lista publikálását decemberre tervezi, ám Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet korábban figyelmeztett: ha a lépést megteszik és az Izrael-ellenes döntések sora folytatódik, országa kész kivonulni a bizottságból. Izrael külügyi képviselője, Tzipi Hotovely szintén elítélte a tervezetet, és figyelmeztetett: „az ENSZ minél többet tesz Izrael ellen, annál többet fog veszíteni a büdzséjéből. Ezek a lépések bumerángként árthatnak az ENSZ-nek” – hangsúlyozta.

zsido.com

Kép forrása: Haaretz