Hét érdekesség a Tórákról
A világ zsidósága hetek óta számolja a napokat Sávuotig. Már csak pár nap van hátra az ünnepig, amin megemlékeznek a Tóraadásról – de mi is az a Tóra? Összegyűjtöttünk 7 érdekességet a zsidóság legszentebb iratáról.

 

  1. A Tóra Mózes öt könyvét tartalmazza. Egy Tóra tekercsen 304,805 betű található. Az egyes oldalak felosztása különféle lehet, de a szöveg mindig sorkizárt. Átlagosan egy középméretű Tórában minden oldalon 42 sor van.

tora

  1. Minden Tóra több különálló pergamenlapra van írva, amiket aztán összevarrnak egyetlen hosszú tekerccsé. A tekercs két végét egy-egy rúdra erősítik: ezt ec hájimnak, az élet fájának nevezzük.

tora2

  1. A Tórákat egy speciális végzettségű tóramásoló, a szófer írja. Az íráshoz egy erre a célra gyártott, fekete tintát használ, valamint egy kóser madár tollát, általában lúdtollat. Nagyjából egy évig tart egy Tóra tekercs megírása.

tora3

  1. Egy szófernek nagyjából 4000 szabályt kell megtanulnia, mielőtt munkához láthat. Nincs egyszerű dolga, hiszen egyetlen hiányzó, vagy hibás betű is „eltréflizi”, használhatatlanná teszi a Tórát.

tora4

  1. A mai Tórák pontosan ugyanúgy vannak megírva, ahogy azt nagyjából 3300 évvel ezelőtt Mózes lejegyezte.

tora5

 

  1. A Tóra tekercs olyan szent, hogy nem érintik meg puszta kézzel, és ha valaki véletlenül elejti 40 napig kell böjtölni. (Annak megfelelően, hogy Mózes is negyven napig böjtölt, mielőtt a Szináj hegyen átvette a Tórákat.) Ezt a 40 napot általában felosztják a jelenlévők között.

tora6

  1. A Tóra szövegét 54 szakaszra bontották fel, amiket hetente olvasnak fel a zsinagógákban. Ezt hívják hetiszakasznak és így egy teljes év alatt az egész Tórát elolvassák.

tora7

Megszakítás