Nobel-díjas tudósok is megjelentek, hogy kifejezzék szolidaritásukat.

A Columbia Egyetem tanárképző főiskolájának egyik professzora lett az intézményben uralkodó antiszemita közhangulat legújabb céltáblája. Egy héttel ezelőtt hatalmas horogkereszteket és zsidóellenes feliratokat festettek az irodája falára.

Elizabeth Midlarsky 28 éve tanít az egyetemen, és holokauszt-oktatással is foglalkozik. Nem ez volt az első eset, hogy származása miatt támadták.

Az eset után a Columbián dolgozó lubavicsi küldöttek, Yonah Blum rabbi és felesége felkeresték a professzort, és azt javasolták neki, hogy a gonosz cselekedetre valamilyen pozitív válasz adjon. Kiváló lehetőséget nyújt erre hanuka ünnepe, különösen, hogy Midlarsky már többször is részt vett a nyilvános egyetemi gyertyagyújtáson.

„Az egyetlen lehetőség arra, hogy megfelelő választ adjunk egy ilyen dologra az, hogy ha a visszájára fordítjuk, és valamilyen jócselekedet teszünk. A nyolc napig tartó hanukánk nem csak azt üzeni, hogy a fény elűzi a sötétséget, hanem megtanít arra is, hogy miként teremtsünk világosságot” – magyarázta Blum rabbi.

„A fényt és az oktatást használjuk a gyűlölet, a tudatlanság és az intolerancia elleni küzdelemben. Ez különösen fontos itt, a Columbia Egyetemen, mely egy vezető felsőoktatási intézmény. Meglehetősen nyugtalanító, hogy megint Midlarsky professzort érte támadás, aki már a múltban is célpontja volt antiszemita incidenseknek” – tette hozzá.

A rabbi és a professzor a neves Low könyvtár épülete előtti téren köszöntötték az ünnepet vasárnap este. A gyertyagyújtás után hagyományos hanukai ételeket szolgáltak fel a megjelenteknek. A rendezvényre nagy számban érkeztek az egyetem hallgatói, oktatói, köztük Nobel-díjas tudósok is.

„Ez a mi válaszunk a sötétségre. Zsidók és nem zsidók egyaránt eljöttek, hogy kifejezzék szolidaritásukat, és együtt mondjanak nemet az antiszemitizmusra” – mondta Blum rabbi.

Forrás: worldisraelnews

 

Megszakítás