Mintegy harminc aktivista vonult Jeruzsálem belvárosából az óvárosban fekvő Templom-hegyre egy hatalmas hanukijával, hogy a zsidóság legszentebb helyén, a Templom-hegy tetején lobbantsák fel a lángokat, közel ahhoz a helyhez, ahol egykor a Szentély és benne az arany menóra állt.

A “Visszatérés a Templom-hegyre” nevű mozgalom tagjai a Cion tértől masíroztak a hanikujával, de csak a hegy egyik kapujáig jutottak el, ahol a rendőrség állta az útjukat. Mindössze száz méter választotta el őket a szentély egykori helyétől, ahol jelenleg a híres aranykupolás mecset áll. Ezzel együtt az aktivisták előrelépésnek tekintik az akciót, mert már hetedik éve próbálkoznak a tervükkel, de korábban sokkal előbb megállították őket és időnként össze is csaptak velük a rendfenntartók.

“Manapság, amikor mindannyian a makabeusok győzelmét ünnepeljük, megfeledkezünk arról, hogy mi is az öröm valódi oka. Ez nem más, mint a Szentély megtisztítása, a menóra lángjainak fellobbantása és a napi áldozatok bemutatása. Miután megalakult a saját államunk és felszabadítottuk a Templom-hegyet, folytatnunk kell a makabeusok útját. Meg kell tisztítanunk a Szentély helyét és fel kell újítanunk a szentélyszolgálatot, valamint az áldozatok bemutatását. A korábbi években a rendőrség erőszakosan lépett fel velünk szemben és néhányunkat letartóztatták. Idén jutottunk el először a Templom-hegy kapujáig. Addig folytatjuk a küzdelmünket, amíg vissza nem állítjuk a menórát az eredeti helyére” – áll a szervezet közleményében.

zsido.com

Forrás: jewishpress