Kedves gesztussal fordult Erzsé­betváros önkormányzata a hete­dik kerületben tanuló zsidó gyerekekhez. A Bét Menáchem is­ko­la diákjai már Hanuka előtt át­vehették az önkormányzat aján­dé­kát, egy hanukijaként használható fém dobozt, ami az ünnep kel­­lékeivel volt megpakolva: gyer­­tyákkal, trenderlivel, ünnepi színezővel, a hozzá tartozó színes ceruzákkal és kis tájékoztató füzetekkel. „Nagyon örültünk a figyelmességnek” – mondta el lapunknak egy édesanya, akinek több gyereke is az intézményben tanul – „a decemberi ünnepi időszakban nagyon oda kell figyelnünk, hogy megerősítsük a gyerekek pozitív identitását, és az, hogy az Önkormányzat külön gondolt rájuk és így kvázi nem maradtak le az ekkortájt szokásos ajándékcsomagokról, nagyon jólesett nekik is, és nekünk szülőknek is.”

Hanuka mindig sokféle izgal­mat kínál a gyerekeknek és a Bét Me­náchem Gyermekoktatá­si Köz­pontban idén is változatos programokkal színesítették az ün­nepet. Az izraeli gyerekműsor-sztár, Slomi veSztám óriásbábos, tré­fás előadásával indult a nyolcnapos ünnep, amit a magyarországi izraeliek chábád közössége szervezett a Dohány utcai központba.

Az összes csoport és osztály az 1-2 éves bölcsődésektől a nyolcadikosokig műsorral készült. A kicsik még szüleik kíséretében játszanak ilyenkor körjátékot, míg az óvodások már komolyabb zenés-táncos produkcióval örvendeztetik meg szüleiket. Az előadásokat mindig közös kézműves foglalkozás követi, ahol a szülők és a gyerekek együtt alkothatnak.

A Bét Menáchemben mindig igyekeznek új, interaktív módon is bevonni a gyerekeket és a családokat az ünnepekbe. Idén például a Facebookon és az iskolán belül zajló fotóversennyel erősítették a közösségi élményt: a bejáratnál napról napra gyűltek a gyerekek hanukai fotói, így mindenki részese lehetett kicsit a többiek ünnepének.

Az iskola idén másodszor szervezett hanukai jótékonysági vásárt, melynek keretében az iskolások két látványos zenés performanszot mutattak be. A vásárra a gyerekek már hetekkel korábban elkezdenek készülni: technika órán készülnek a különböző kézműves tárgyak, az ékszerektől a háztartási eszközökön át a dísztárgyakig. A sok szép termék idén is nagyon kelendő volt: összesen több, mint 80 ezer forint gyűlt össze, melyet az iskola az udvari játékok fejlesztésére fog fordítani.

 

Megszakítás