Hanuka negyedik estéjén, december 27-án este újból jelentős tömeg gyűlt össze a Nyugati téren, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség szervezésében közösen vegyenek részt a fény ünnepén.  Oberlander Báruch rabbi köszöntötte a jelenlévőket, majd kiemelte a gyertya lángjának különlegességét, mely sosem áll egy helyben, állandó mozgásban van, és próbál mindig magasabbra törni. Mindez összekapcsolható a zsidó közösségek  történetével is, az állandó változással, és azzal, hogy sosem szabad megállnunk, hanem haladnunk kell a megkezdett utunkon.
 

Dr. Bagdy Gábor, főpolgármester-helyettes Tarlós István nevében is üdvözölt mindenkit, és megköszönte az EMIH meghívását erre a különleges estére. Rövid beszédében kifejtette, hogy a most meggyújtott gyertya lángja a világosságot jelenti az emberek szívében, lelkében, ráadásul érezzük is ennek a világosságnak az erejét, ha közelebb megyünk a lánghoz.
 
Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere  megköszönte, hogy minden évben meghívást kap az eseményre, melyet természetesen idén is örömmel fogadott el. Mint kifejtette: a példamutatás létfontosságú, vagyis ne csak otthonunkban, a négy fal között, de nyilvánosan is hirdessük a szeretet és a hit fontosságát, annak megélését. Hozzátette, hogy a Hanuka különleges szerepet kap az együtt töltött idő és a családi élmények miatt is.
 
Karácsony Gergely, Zugló polgármestere is megköszönte, hogy minden évben meghívják a gyertyagyújtásra, majd arról beszélt, hogy olyan kerületet vezet, melynek nem csak múltja, de jövője sem elképzelhető a zsidóság nélkül. A polgármester kitért arra is, hogy idén az adventi és a hanukai gyertyák egymást követve lobbantak fel Magyarországon, ezzel is szimbolizálva, hogy keresztények és zsidók együtt ünnepelhetnek, építhetik közös hazánkat.
 
 
HOLNAP IS VÁRUNK: A holnapi napon, Hanuka ötödik estéjén vendégeink lesznek:
 
• Dr. Papp László, Budapest VI. kerülete, Terézváros alpolgármestere
• CEDEK, az EMIH Izraelita Szeretetszolgálat által támogatott Gyermekotthonok, intézmények vezetői és az otthonokat képviselő gyermekek