Heti izraeli hírösszefoglaló.

A 2014-es hadművelet óta nem tapasztalt hevességű támadássorozatot indított péntek délután a Hámász terrorszervezet Gázából a határ közelében fekvő izraeli települések felé. A térségben egész szombaton szóltak a légoltalmi szirénák. Több mint 190 rakétát és aknagránátot lőttek ki civil célpontok ellen, óvóhelyekre kényszerítve az izraeli lakosságot. Egy előzetes figyelmeztetés nélkül becsapódó rakéta eltalált egy lakóházat Szderotban, és a szétszóródó repeszek megsebesítettek egy négytagú családot.  „A nappaliban ültünk, amikor az ablakok ránk robbantak. Az egész lakás megtelt füsttel, belőlünk meg folyt a vér. Repeszek találtak el engem és a feleségemet, meg a két lányunkat is. Sokkot kaptunk” – számolt be a történtekről az 50 éves Áháron Buchrisz. Szderotban találat ért egy játszóteret és egy zsinagóga mellett is becsapódott egy rakéta.

Válaszként Izrael légicsapások sorozatát hajtotta végre a Gáza-övezetben, fegyverraktárakat, terroralagutakat, kiképző-központokat és a Hámász, illetve az Iszlám Dzsihád bázisait támadták. A válaszcsapásoknak két halálos áldozata volt, és 15-en megsérültek. Szombat este a felek – egyiptomi és nemzetközi közvetítéssel – tűzszünetet kötöttek, melyet még az éjjel megszegtek a gázaiak, rakétákat lőve Izrael felé, melyeket a Vaskupola rendszer megsemmisített, és izraeli válaszcsapás követett. Hajnal óta nem lőttek rakétákat, ám a gyúlékony anyaggal felszerelt ballonokat továbbra is útnak indították. Ezek vasárnap délelőtt három tűzesetet okoztak, és a nap folyamán Izrael válaszolt is ezekre a támadásokra. A polgárvédelmi hatóság nem lépetetett életbe semmilyen korlátozást a lakosság számára.

A Hámász erőfeszítéseihez csatlakozott az elvileg mérsékeltebb Fátáh (PFSZ) mozgalom is, bár kevés sikerrel. A terrorcselekmények kivitelezéséért felelős alegységük, az Ál-Ákszá Mártírjai csoport rakétákért felelős vezetője és fia „munkahelyi balesetben” életét vesztette, amikor egy rakéta összeállítása közben felrobbantották magukat.

A tűzszünet bejelentését éles kritikával fogadta a kormányon lévő Bájit Hájehudi (Zsidó Otthon) párt. Vezetője, Náftáli Benet oktatási miniszter így foglalta össze véleményét: „A Hámász három hónap alatt ezer gyújtogatást hajtott végre, és 200 rakétát lőtt ki ránk. Ájelet Sáked igazságügyi miniszter és én is azon az állásponton vagyok, hogy nem adhatunk időt a Hámásznak, hogy rendezze sorait a következő támadás előtt. Ideje akcióba lépnünk. A terror megszüntetése nélkül tűzszünetet kötni nem más, mint meghunyászkodás. Három hónappal ezelőtt, amikor a papírsárkányok terrorja elkezdődött, azt javasoltam, hogy mérjünk csapást a gyújtogatókra. Ezt, az erőszak felerősödésétől tartva, elutasították. Ha akkor végzünk az elkövetőkkel, most nem itt tartanánk. Készen állok bármire. Arra is, hogy az egész régiót evakuáljuk egy átfogó hadművelet végrehajtása érdekében. De arra nem, hogy féljek és reszkessek.”

Válaszcsapás Gázában

Párttársa, Uri Áriel mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy megmagyarázhatatlan a kormány hozzáállása a terrorhoz. „Ez a tűzszünet nem jó Szderotnak és nem jó a zsidó népnek. Csak lehetőséget biztosítunk vele a Hámásznak, hogy felkészüljön a következő támadásra. Ez bekövetkezhet akár néhány óra vagy néhány nap múlva is, és mi tesszük lehetővé.”

Juvál Steinitz energiaügyi miniszter szerint az erőszak kiújulása mögött Irán és a Palesztin Hatóságot vezető Máhmud Ábbász áll. „Ábbász szándékosan visszatartja a gázai alkalmazottak bérét, és akadályozza a normális áram-és vízellátást, hogy humanitárius válságot idézzen elő. Ha a helyet még rosszabbra fordul, Izraelnek célzott csapásokkal likvidálnia kell a Hámász vezetőit és egy sokkal szélesebb körű katonai beavatkozást is fontolóra kell venni.”

Jáir Lápid, az ellenzéki Jes Átid párt elnöke is a kormányt kritizálta: „A totális kudarc árát fizetjük meg. Izrael napról napra rossz üzenetet közvetít. A Hámásznak úgy tűnik, hogy félünk tőlük, pedig nekik kellene félniük tőlünk. Nem normális, hogy amíg a Gázával határos településeken élő gyerekek nem tudnak aludni a légiriadóktól, addig a Hámász vezetői békésen alszanak az ágyukban. Mindent be kell vetni ellenük, akár a célzott kivégzéseket is.”

Izrael északi területe sem volt nyugodt az elmúlt héten. Ismét ellenséges drón hatolt be az ország légterébe Szíria irányából, ezt Patriot rakétákkal semlegesítették. A drón darabjai a Kineret-tóba hullottak, ezért a hadsereg felszólítására minden vízi járművel azonnal ki kellett kötni a parton. A maradványok vizsgálata során megállapították, hogy Iránban készült eszközt lőttek ki, melyet feltehetően az Ásszád elnökhöz hű szíriai hadsereg küldött Izraelbe információt gyűjteni. A behatolást követően az izraeli légierő csapásokat hajtott végre a Golán-fennsík szíriai oldalán.

Patriot-rakéta kilövőállása Cfáton

A drón mintegy tíz kilométert tett meg izraeli területen, mire kilőtték, ezért sokan kritizálták a hadsereg felkészültségét. A Cáhál szóvivője elmondta, hogy azonnal észlelték a repülő objektumot, azonban időbe telt, mire tisztázták, hogy nem az orosz hadsereg egyik drónja tévesztett útvonalat. Hozzátette azt is, hogy az izraeli polgárok életet nem került veszélybe, mert a kilövésig négy vadászgép és két harci helikopter is kísérte a drónt.

zsido.com