Tel-Aviv-Jeruzsálem: 28 perc

Hosszú évek tervezési és építési munkálatai után hamarosan megnyílik a Jeruzsálemet és Tel-Avivot összekötő gyorsvasút. Az egyik próbajáratra felszállt Chájim Katz közlekedésügyi miniszter is, aki bejelentette, hogy az első menetrendszerinti járat március 30-án, a peszáchot megelőző napon indul útjára. A miniszter az új vasútvonalat Dávid királyról nevezte el.

„Összekapcsolódunk Jeruzsálemmel és összekapcsolódunk a történelmünkkel. A jeruzsálemi gyorsvasút Dávid király nevét viseli, mert ő volt az, aki elfoglalta Jeruzsálemet és Izrael fővárosává tette 3000 évvel ezelőtt.” – jelentette ki Katz.

Az új, villamosított vasútvonalon akár 160 km/órás sebességgel is közlekedhetnek a szerelvények, a menetidő Jeruzsálem és Tel-Aviv között fél óra alatt lesz. Ugyanez a távolság autóbusszal általában egy órát vesz igénybe, de nagy forgalom esetén a menetidő ennél sokkal több is lehet. A vonatok csupán a Ben-Gurion repülőtéren állnak meg, melynek eddig csak a közeli Tel-Avivval volt vasúti összeköttetése.

Az új vasúti pálya tervezésekor a legnagyobb kihívást a jeruzsálemi hegyvidék nehéz terepviszonyai jelentették. A gyors haladás érdekében az 56 km hosszú dupla sínpár öt alagúton halad át 38 km-en keresztül és hét vasúti hídon, melyek hossza összesen 7,5 km. Az építés során két izraeli rekord is megdőlt: elkészül az ország leghosszabb, 11.5 km-es alagútja és a legmagasabban, 100 méteres magasságban álló hídja is.

Híd és alagút

A Dávid király vonal egyik végállomása a jeruzsálemi központi buszpályaudvarral szemben, a kongresszusi központ mellett kapott helyet, ami megkönnyíti az átszállást a főváros környékén élőknek. Az új pályaudvar mellett megáll a villamos és a legtöbb városi buszjárat is. A peronokhoz 80 méter mélységbe kell leereszkedni, ezt 35 embert befogadó liftek és mozgólépcső könnyíti meg. A vonatok föld alatti pályán hagyják el a várost, hogy ne zavarják a forgalmat. A számos technológiai újítást bevezető pályaudvar működtetéséhez külön felkészítő kurzusokon képezték ki a személyzetet.

Tel-Avivban a Hágáná vasútállomásra érkeznek a szerelvények, ahonnan számos más vonatra át lehet szállni.  A két város között egyébként jelenleg is van vasúti összeköttetés, ám azt igen kevesen veszik igénybe. Ennek oka, hogy ez a vonal ugyan rendkívül festői, de csak lassú haladást megengedő pályán halad a Jeruzsálem és Bét Semes közötti hegyvidéken, továbbá a főváros szélén, az állatkert közelében van a végállomása, mely távol esik a városközponttól és nehezen megközelíthető.

A kezdeti próbaidőszakban óránként két vonatpár közlekedik majd, később három. A tervek szerint tíz percenként indulnak majd a szerelvények csúcsidőben. Péntek délutántól a szombat kimeneteléig és nagyünnepeken a vonat természetesen nem üzemel.

Vonat miniszterrel

A próbajárat megérkezése után a miniszter elmondta, hogy a gyorsvasút megépítése volt az ország történelmének egyik legnagyobb tömegközlekedési beruházása. Az új vonal megkedveltetése érdekében az első három hónapban díjmentesen utazhatnak azok, akik rendelkeznek a tömegközlekedési járműveken használt bérlettel. Az ingyenes időszak letelte után egy ideig 50%-os kedvezménnyel lehet majd utazni.

A gyorsvasúttól azt is várják, hogy megállítja a jól képzett, fiatal munkaerő kiáramlását Jeruzsálemből. A jól fizető informatikai állásokat kínáló vállalatok legnagyobb része Tel-Avivban és környéken működik, a lassú közlekedés miatt eddig a közelben kellett élnie annak, aki ott akart munkát vállalni. A 28 perces menetidővel közlekedő szerelvények azonban lehetővé teszik majd a napi ingázást a két város között.

zsido.com

Forrás: Arutz7