A cél: a katonák dohányzásának teljes megszüntetése

Az izraeli hadsereg új kampányának célja, hogy megszüntesse a dohányzást a katonái körében. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint ugyanis a kötelező sorkatonai szolgálat végére a katonák 40%-a dohányozni kezd, ezért az egészségügyi hadtest javaslatai alapján különböző korlátozásokat vezetnek be.

A tervek szerint 56 olyan bázison, ahonnan éjjelre hazatérnek a katonák, teljesen megtiltják a cigaretta árusítását, és elképzelhető, hogy ezt a tilalmat azon bázisokra is kiterjesztik, ahol huzamosabb ideig tartózkodnak a szolgálatosok. Emellett jelentősen csökkentik a dohányzásra kijelölt területek számát, és szigorú büntetéseket szabnak majd ki azokra, akik megszegik e szabályokat, és a kijelölt területeken kívül kapják őket füstölésen. A büntetések között szerepel például az eltávozás megvonása.

Az új irányelveket az izraeli haderő főparancsnoka, Gádi Eizenkot is elfogadta. A fentieken kívül más, igen nagy horderejű intézkedések is szerepelnek benne. Dohánycégek például nem szponzorálhatják ezentúl a Cáhál egyenruháit, és az adománygyűjtő napokon tilos lesz cigarettát adományozni. A parancsnokok nem dohányozhatnak a beosztottjaik jelenlétében, és a tervek szerint a terepen használt járművekben is tilos lesz rágyújtani. Ezt a tilalmat később a katonasághoz tartozó személygépkocsikra is kiterjesztik majd.

A tilalmak e hosszú sora mellett a hadsereg megelőző programokat is biztosít majd a katonáinak. Minden egyes katona, akár kötelező sorkatonai szolgálatát tölti, akár hivatásosként áll a hadsereg kötelékében, dohányzásellenes programokon vesz majd részt, például leszokást támogató csoportfoglalkozások keretében.

Forrás: Arutz7