Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Szombaton kora hajnalban egy pilóta nélküli iráni kémrepülőgép hatolt az izraeli légtérbe, melyet másfél perc elteltével megsemmisített az izraeli légierő harci helikoptere. Ezt követően Izrael számos csapást mért a Szíriában állomásozó iráni és kormányhű bázisokra. Az ezután következő válaszcsapások során a szír légvédelem eltalált egy F-16-os vadászrepülőt, melynek két pilótája katapultált. Ehhez hasonló esetre 1983 óta nem volt példa. A repülőgép izraeli területen, Hárduf kibuc mellett csapódott be egy út mellett. Több légvédelmi rakéta izraeli és jordániai területen landolt, sérülést nem okozva.  Az ejtőernyővel földet érő pilóták közül egyikük könnyebben, másikuk súlyosabban sérült meg. Vasárnap reggelre állapotukat kielégítőnek mondták a haifai Rámbám kórház orvosai. Az izraeli légierő ezt követően példátlan intenzitású támadássorozatot indított 12 szíriai célpont ellen. Elsősorban iráni támaszpontokat és légvédelmi ütegeket támadtak, a határtól több száz kilométerre is, és súlyos csapást mértek az ellenséges kommunikációs rendszerekre. Szíriai jelentések szerint legalább hat katona, szírek és irániak, vesztették életüket a támadások során.

A Golán-fennsíkon, a Gálilban, Bét Seán környékén és a Jordán-völgyének északi részén szombaton többször megszólaltak a szirénák, és több településen az óvóhelyekre parancsolták a lakosságot. Az izraeli vezetés nem tart a helyzet további romlásától, ezért vasárnap kinyitott a térség összes oktatási intézménye, és az élet a megszokott kerékvágásban haladt tovább. Ezzel együtt a katonai készültség rendkívül magas fokú az ország északi részén, ahová újabb Vaskupola rakétaelhárító-egységeket telepítettek.

Az amerikai kormány támogatásáról biztosította Izraelt, és elismerte a zsidó állam önvédelemhez való jogát, a kialakult helyzetért pedig Iránt tette felelőssé. Netánjáhu miniszterelnök telefonon beszélt Putyin elnökkel és hangsúlyozta, hogy Izrael nem engedheti meg, hogy Irán ugyanúgy megvesse lábát Szíriában, mint ahogy azt Libanonban már megtette. Dani Danon, Izrael ENSZ-nagykövete azt követelte, hogy a világszervezet is ítélje el az iráni provokációt. António Guterres ENSZ-elnök azonban csak egy általános, mindkét oldalt visszafogottságra felszólító nyilatkozatot tett.

A politikai paletta bal szélén több olyan vád is napvilágot látott, mely szerint a háborús helyzetet Netánjáhu idézte elő szándékosan, hogy elterelje a figyelmet az ellene folyó rendőrségi vizsgálatról. Mind a középbal Munkapárt, mind a radikális Merec vezetősége elhatárolódott az efféle gyanúsítgatásoktól. “A nap folyamán több bizarr állítást hallottam, mely szerint a kialakult biztonsági helyzetnek politikai okai vannak. Mint az ellenzék vezetője kijelentem, hogy valóban súlyos biztonsági incidens történt.” – mondta Jicchák Herzog, a Munkapárt elnöke. “Elutasítjuk azt a visszataszító összeesküvés-elméletet, mely szerint Netánjáhu kis háborúba kezdett volna, csak hogy elterelje magáról a figyelmet. A biztonsági helyzetet külön kell kezelnünk a rendőrségi vizsgálattól. Netánjáhu már bizonyította, hogy képes arányosan és visszafogottan bánni a katonai erővel, és számára is világos, hogy a helyzet elmérgesedése nem válna Izrael javára.” – jelentette ki Zehává Gál-On, a Merec vezetője.

A lezuhant repülő maradványai

Ozzy Osbourne Izraelben

Izraelbe látogat a kemény rockzene egyik legnagyobb sztárja, a 69 éves Ozzy Osbourne, a legendás Black Sabbath együttes egykori frontembere. A visszavonulásra készülő rocker The End nevű turnéja során látogat el a zsidó államba és Rison Lecionban ad szabadtéri koncertet július 8-án. A legolcsóbb jegyeket 319, a legdrágábbakat – jellemző módon – 666 sékelért árusítják. A turné indítása előtt Los Angelesben adott interjút, ahol azt is említette, hogy felesége és gyermekei már régóta el akartak látogatni Izraelbe, ezért ők is vele tartanak és megtekintik az ország nevezetességeit. A sajtótájékoztatón megkérdezték, hogy nem tartanak-e az Izrael bojkottját hirdető BDS-mozgalom támadásától, mely már több művészt rábírt izraeli fellépésének törlésére. Ozzy felesége, a rocksztár menedzsereként is dolgozó Sharon Rachel Levy egyértelmű választ adott: “Én félig bibsi vagyok, ráadásul mi ott adunk koncertet, ahol akarunk és kész.” Férje hozzátette, hogy már 2010-ben is játszott Izraelben, és a tel-avivi Járkon parkban rendezett koncert remekül sikerült.

Az Osbourne-házaspár Jeruzsálemben

Lubavicsi haszid hatalmas adománya

Saul Spigel, egy Ausztráliában élő lubavicsi haszid 250 ezer sékelt (18 millió forintot) ajánlott fel a Júdeában és Somronban szolgáló izraeli katonák és rendőrök felszerelésének javítására. A 15 társával Izraelbe érkező filantróp több rendőrállomást is végiglátogatott, majd a Somronban fekvő zsidó településen, Jichárban avattak fel részvételükkel egy rendezvénytermet. A jelentős összeget Melbourne-ben gyűjtötték össze hanukakor, ahol a helyi lubavicsi közösség kezdeményezésére az Izrael legveszélyesebb területein szolgálatot teljesítő biztonsági erők számára kezdtek adakozásba. A “Light for Peace” elnevezésű akció során minden olyan személy után, aki szelfit készített a saját hanukai gyertyatartója mellett, egy dollár került az alapba. “A kezdeményezés sikerének titka az, hogy a szociális média segítségével erősítettük a zsidó identitást és a zsidók egymás iránti felelősségének eszméjét szerte a világon. Hatvan különböző országban fogtak össze a zsidók, hogy Izrael biztonságát erősítsék, és közelebb hozzák a messiás eljövetelét.” – mondta Dudu Leider rabbi, a melbourne-i Chábád-központ vezetője.

Az ausztráliai Chábád-delegáció Izraelben

zsido.com