Szinte teljesen elkészültek egy zsidó temető egykori ravatalozójának felújításával Csehországban.

Bzenec a morva területen található. A zsidó épített emlékeket felügyelő szervezet képviselője, Jaroslav Klenovsky elmondta, hogy a bzeneci zsidó temető valamikor a XVI. században jött létre. A bejáratnál lévő ravatalozót, amely historizáló stílusban épült, 1909-ben adták át.

A II. világháború után raktárként üzemelő épületet Brno zsidó közösségétől vásárolta meg 1985-ben Bzenec, és „felekezet semleges” ravatalozóvá alakította át. Ez sajnos jelentős pusztítással járt, még attól sem riadtak vissza, hogy a temetőből származó sírkövekkel töltsék fel az épület előtti terület egyenetlenségeit.

A cseh zsidó szervezetek szövetsége 2003-ban szerezte meg a műemlék tulajdonjogát. 2017-ben helyi kezdeményezésre döntöttek úgy, hogy az eredeti állapotot próbálják visszaállítani. Nem sokkal később az eredeti tervek és fényképek alapján indult meg a munka, eddig csaknem 77 ezer eurónyi összeget költöttek rá, részben a kulturális minisztérium, részben a felújítást kezdeményező magánszemély támogatásával.

Az épület külső részének helyreállítása nemrégiben fejeződött be, jövőre nekilátnak a belső tér rendbetételének is. A jövőben kiállítási térként és kulturális események otthonaként fog működni a zsidó örökség – derül ki a jewish-heritage-europe.eu cikkéből.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu