Az új izraeli fagyasztási technológiának ez persze csak a járulékos haszna, valójában sok energiát lehet vele megspórolni.

Elád Mor izraeli gépészmérnök optikai bevonatok tervezésére szakosodott. Amikor festékanyag nélkül próbált fényt juttatni optikai felületekre, váratlan ötlete támadt: miért ne kísérletezhetne jégkockákkal? A jégkockák egészen közel kerülnek az ember szeméhez az ital fogyasztása közben, tehát a jégkocka remek reklámhordozó is lehet. A megfelelő technológia segítségével bármilyen felirat vagy logó a jégkockába írható anélkül, hogy ehhez festéket vagy közvetítő anyagot kellene felhasználni.

“Csak vízzel dogozunk, nincs más alapanyagunk. A jégkocka közepébe juttatunk el nagyfelbontású képeket, bármilyen segédanyag felhasználása nélkül. Ez a találmány egy egészen új világot nyit meg a számunkra.” – mondta Mor.

A találmányt egy két éve alapított, jeruzsálemi start-up cég, az Icebow fejleszti. A befektetők nagy lehetőségeket látnak az új technológiában, eddig 650 000 dollárt (177 millió forintot) fektettek a cégbe.

“A jég felületét még senki sem tudta módosítani, a mi találmányunk azonban képes rá. Nagy kihívás volt, de a mérnökeink szeretik a kihívásokat”- mondta Szági Katz, a start-up üzleti igazgatója.

 

Ezzel együtt a találmány tömeges elterjedésére még várni kell. Két teljesen új technológiát, a jég száraz leválasztását a fagyasztó felületről és a nyomtatást kell a hagyományos jégkocka készítő gépekbe integrálni, ami nem egyszerű feladat. Miután ez sikerül, mindenki jól jár majd, hiszen felirattal, vagy valamilyen szimbólummal ellátott jégkockák készülhetnek a jelenlegi fagyasztási technológiánál nagyságrendekkel kevesebb energiát igénylő módszerrel.

“A mi eljárásunkkal nem csak különleges jégkockák készülnek majd, de a környezetet is kevésbé terhelik majd a gépek. Jelenleg az Egyesült Államokban évente 1.62 milliárd dollárt emészt fel a jégkocka készítés energiaszükséglete.” – mondta Katz.

Az Icebow már tárgyal a világ három legnagyobb jégkocka készítő berendezéseket forgalmazó vállalatával. Első lépésként a száraz fagyasztásos technológiát hasznosítják, majd később vezethetik be az optikai találmányt a jégkockák feliratozásához. Manapság fémből készült párologtatókon fagyasztják a vizet. A készülő jégkocka a fémhez fagy, így azt fel kell melegíteni, hogy a jég elváljon a felületéről. Ez sok energiát igényel, ráadásul a gyors hőmérsékletváltozás lerövidíti a gépek élettartamát, és a jégkocka felületének olvadása miatt a feliratkészítő technológia sem alkalmazható.

A Mor által kifejlesztett jégleválasztó technológia nem igényel melegítést, így 30% energia takarítható meg, és a gépek is kisebb igénybevételnek vannak kitéve a minimális hőmérséklet-ingadozás miatt.

“Nagy az érdeklődés a találmányaink iránt, ismert élelmiszeripari márkák, szállodaláncok, és éttermek vették fel velünk a kapcsolatot. Évente 6-700 000 jégkocka készítő gépet adnak el világszerte, melyek 40%-a az Egyesült Államokban talál gazdára. Ez egy hatalmas üzleti lehetőség, ráadásul nemcsak egy különleges terméket állítunk elő, hanem a környezet terhelését is csökkentjük.” – mondta Katz.

A vallásos zsidók számára természetesen ez az újdonság is kérdést vet fel: vajon dobhatnak-e majd feliratos jégkockát az italukba szombaton?

Forrás: Israel21c