Jack Engelhard regényíró durvának, tapintatlannak és faragatlannak nevezte a színészt.

Alig jelent meg rövid tudósításunk arról, hogy legújabb filmjének premierjére Izraelbe készül Richard Gere, az ismert amerikai filmsztár már meg is érkezett oda, de úgy, hogy nincs benne sok köszönet.

Gere ugyanis arra használta utazása előestéjét, hogy egy lapnyilatkozatban keményen bírálja a zsidó állam “apartheid-állammá” válását, és természetesen a palesztin területek “megszállását”. Kiderült az is, hogy a Norman című új filmjével kapcsolatos teendők mellett (a filmben Gere egy korrupt amerikai zsidó üzletembert alakít, aki belekerül az izraeli politikába) a színész radikális baloldali civil szervezetekkel és a hadsereget kritizáló, az iskolalátogatásoktól eltiltott Breaking the Silence mozgalom tagjaival is tárgyal az izraeli helyzetről.

“Eddigi izraeli vizitjeimen mindig meghallgattam a különböző álláspontokat. Ma ez már szinte lehetetlen. Tudom, hogy sokan nem fogják szeretni, amit mondok, de ezeket el kell mondani” – közölte Richard Gere a Yediot Ahronot napilappal (a teljes interjút pénteken teszi közzé a lap). “Véget kell vetni a megszállásnak. A megszállás mindkét oldalon mindenkit tönkretesz. Egy kétnemzetiségű állam nem old meg semmit, csak apartheid-állammá változtatja Izraelt. Két államra van szükség két nép számára, és Jeruzsálem kell hogy legyen mindkét nemzet fővárosa” – nyilatkozta a filmszínész.

Az interjúban természetesen szóba került a településpolitika is. Gere a Júdeában és Somronban élő zsidókat azzal vádolta meg, hogy ők határozzák meg az izraeli kormánypolitikát, megfeledkezve arról a tényről, hogy épp az izraeli kormány állította le Amonában és Ofrában az illegális telepbővítést. “Miért van szükség ezekre a provokációkra?”- tette fel a költői kérdést, akárcsak azt, “Hogyan lehetséges az, hogy összes kormány közül éppen az izraeli az, amelyik egy másik nép felett uralkodik? Sok általam ismert izraeli azt mondja, hogy az állam utat tévesztett, és azt hiszem, ezt minden izraeli tudja” – állította, nem sok energiát fecsérelve a katalán, a baszk, a kurd, a tibeti függetlenségi mozgalmakra.

Az izraeli lap rákérdezett Gere-nél arra is, mi a véleménye az aggasztóan növekvő amerikai antiszemitizmusról, mire ő azt válaszolta: “Nem tudom, hogy növekedésről van-e szó, vagy csak arról, hogy most nyilvánosabb. Ez Trump hibája. Amikor eldöntötte, hogy elnöknek indul, kinyitotta Pandora szelencéjét, engedélyt adva az embereknek arra, hogy kiengedjék gyűlöletüket. ‘Ha az elnöknek szabad bármit mondania, akkor nekem is.'” – mondta Gere, aki szerint nem meglepő, hogy az antiszemiták most jobban érzik magukat. Gere-t egyébként a Wikipedia az amerikai Izrael-ellenes lobbi tagjaként tartja számon.

Amit az amerikai filmsztár a nyilatkozatáért eddig kapott, azt valószínűleg nem fogja a kirakatba rakni. Jack Engelhard regényíró, egyebek mellett a Tisztességtelen ajánlat szerzője az Arutz Sheva oldalán szarkasztikus cikkben szedte szét a szöveget, “durvának, tapintatlannak és faragatlannak” nevezve az egyébként gyakorló buddhista amerikai viselkedését. A megszállás végét akarja? – kérdezi. “Szegény fickó, össze van zavarodva. Kínáról és Tibetről beszél. Izrael nem száll meg senkit, de legfőképpen Jeruzsálemet nem, amit Gere átadna a palesztin araboknak” – írja Engelhard, emlékeztetve a színészt arra, hogy egy korábbi szerepében éppen a Jeruzsálemet háromezer éve egyesítő Dávid királyt alakította.

Ugyancsak éles hangon megy neki Gere-nek az Elder of Zyon blog, amelyik szintén nonszensznek tartja azt a vádat, hogy Izrael ősi arab földet okkupálna, sőt, szerinte éppen a palesztinok tartózkodnak ősi zsidó területen. A terjedelmes poszt a történelmi ismeretek teljes hiányával és politikai elfogultsággal vádolja az “apartheid-től” tartó Richard Gere-t, aki a blog szerint ugyanakkor mélyen hallgat, amikor a palesztin fél erőszakot alkalmaz Izrael zsidóságával szemben.

Közben a BDS bojkottmozgalom aktivistái arra szólították fel a színészt, hogy maradjon távol filmje izraeli bemutatójáról, nehogy ezzel is “legitimálja” a területfoglaló, házromboló, palesztinokat elnyomó államot (Gere mindeddig nem vett részt az Izrael-ellenes szélsőségesek által irányított BDS-mozgalom munkájában).

Nem ez az első alkalom, hogy Gere Izrael-ügyben megszólal, de eddig legalább kerülte a direkt politikai kinyilatkoztatásokat. 2003 decemberében, a második intifáda csúcspontján a Peacemakers Circle International (PCI) buddhista vállalkozás meghívására a PFSZ-központnak is otthont adó Ramallahba látogatott, ahol Hanan Ashrawi-val, a legfelsőbb palesztin vezetés prominens tagjával fotózkodott.

Munkatársunktól

Kép: Richard Gere Izraelben (fotó: Avi Moalem, Ynet News)

 

 

(Publikáláshoz)