Egy krónikus betegségben szenvedő holokauszt-túlélő minden akadályt leküzdött, hogy beteljesíthesse élete álmát, és Izraelbe alijázzon.

Szeptember elején történt, hogy egy reggel Isaac Leider és a VitalOne nevű, sürgősségi légi betegszállító szervezet csapata egy idősödő holokauszt-túlélő Monsey-beli otthonába érkezett, hogy a súlyosan beteg férfit Izraelbe szállítsa.

A 73 éves Moshe Yehuda Lebowitz rabbi egész életében légúti problémákkal és egyéb egészségügyi nehézségekkel küzdött. Rendszeresen kerül lélegeztető gépre, és gyakori vendége a környékbeli kórházaknak is. Többször volt már halál közeli állapotban, ezért gyakran mondogatta: „Ha legközelebb meghalok, a Hár Hámenuchoton [nagy jeruzsálemi temető] temessetek el.” Ahogy teltek az évek, Lebowitz rabbi eldöntötte: alijázni akar. „Úgy gondoltam a kívánságára, mint egy idősödő ember szeszélyére, mint egy lehetetlen és elérhetetlen álomra” – mondta el a lánya. „Tudtuk, hogy túlságosan beteg egy ilyen úthoz, ezt mondták az orvosok is. Volt, aki egyenesen azt mondta, hogy belehalna a repülésbe.”

Egy napon azonban váratlan fordulatot vett az ügy: Lebowitz felesége találkozott férje egyik ápolójával, és annak érdeklődésére elmesélte, hogy mit forgat a fejében a férje: „Teljes őrültség” – mondta. – „Moshe Yehuda Izraelbe akar költözni, pedig ez lehetetlen!” Az ápoló azonban, aki a VitalOne légi ápolója is egyben, így válaszolt: „Természetesen nem lehetetlen. Felhívom a főnökömet, Isaac Leidert.”

Izraelben

A gépezet működésbe lendült. Míg az ápolók az egészségügyi tennivalókat intézték New Yorkban és Izraelben, addig az amerikai zsidók Izraelbe vándorlását segítő Nefesh B’Nefesh szervezet beindította az alija folyamatát. A Lebowitz család meglehetősen kiterjedt, és a legkevésbé sem hétköznapi: 8 saját gyerekük felnevelése után négy, speciális igényekkel rendelkező gyermeket fogadtak örökbe, így az Izraelbe érkezésük előtt alaposan elő kellett készíteni a terepet, és megszervezni, hogy ellátásuk a első pillanattól kezdve folyamatos legyen.

Chájim Kanievsky rabbi áldásával a család megkezdte a hónapokon át tartó, ezernyi részletre kiterjedő készülődést. Amikor megkapták az alijaengedélyeket, és minden készen állt az útra, a VitalOne vette át a vezető szerepet. Mivel Lebowitz rabbi állapotát folyamatosan ellenőrizni kellett, és számos egészségügyi felszerelésnek és gyógyszernek is azonnali rendelkezésre kellett állnia, az El-Al légitársaság egy Boeing-747 gépének első részét alakították át légi kórházi szobává, első osztályú kiszolgálással, saját légikísérővel és glatt kóser ellátással. Bár a szakképzett légi ápolók minden eshetőségre készen álltak, az utazás eseménytelenül zajlott. 19 órával azután, hogy elhagyták New Yorkot, Lebowitz rabbi már egy izraeli kórházban ismerkedett új orvosával.

A VitalOne csapata

„Az apám sugárzóan boldog” – mesélte a lánya. – „Isten segítségével hamarosan egy jeruzsálemi lakásba költözünk. Örökre hálásak leszünk a VitalOne csapatának, akik valóra váltották apám álmát.”

A repülőn

Forrás: Arutz7