Egy izraeli képviselő trükkös módszerhez folyamodva bizonyította be, hogy kettős mércét alkalmaz a Facebook Izraellel szemben.

„Izraelnek hívják és nem Palesztinának! Oszd meg, ha egyet értesz!” – szerepelt abban a posztban, amit az Israel Video Network nevű oldal osztott meg a Facebookon májusban. A bejegyzést eltávolították, mert a közösségi oldal szerint „nem tartotta be a Facebook Közösségi Szabályzatát”. Az Izrael-párti oldalt három napon át blokkolták, a tulajdonosát arra szólították fel, hogy távolítsa el az összes „problémás” posztját. A Facebook még az oldal megszüntetését is kilátásba helyezte – adta hírül a Jerusalem Post.

Az esetet követően Dov Lipman, egykori Kneszet képviselő próbára tette a közösségi oldal működtetőit. Miután létrehozott egy Palesztin-barát oldalt, megosztotta rajta a kifogásolt képet – úgy, hogy felcserélte „Izrael” és „Palesztina” szórendjét. A csel után jelentette a bejegyzést, amire azt a választ kapta, hogy a poszt semmilyen szabályzatot sem sért.

Ezután Lipman a Facebook munkatársaihoz fordult, de nem kapott magyarázatot. Végül a Jerusalem Post oldalán közzé tették nyílt levelét pénteken, amelyben elítélte az oldal által alkalmazott kettős mércét.

Kedden levelet küldött az oldal tulajdonosának a Facebook: „A csapatunk egyik tagja véletlenül törölt valamit, amit megosztottál a Facebookon” – szerepelt az üzenetben. „Egy hiba volt, amiért őszintén bocsánatot kérünk. Azóta visszaállítottuk a tartalmat, most már látnod kell újra”.

zsido.com

 

Megszakítás