A brit rendőrség elvetette a terrortámadás vádját a néhány nappal ezelőtt, fényes nappal elkövetett késeléssel kapcsolatban, melynek során a 44 éves Stanley Francis megsebesítette a szatmári közösséghez tartozó Alter Yaakov Schlesinger rabbit.

A támadót a járókelők tették ártalmatlanná és adták át a rendőrségnek. A rabbit könnyebb sérülésekkel szállították kórházba, állapota kielégítő. A város főleg vallásos zsidók által lakott, Stamford Hill nevű negyedében működő Szatmári Jesivában oktató, ötven éves férfi több késszúrást szenvedett el és helikopterrel szállították kórházba a merénylet után.

A rendőrség közleménye szerint még vizsgálják az elkövető motivációját, de nem kezelik terrortámadásként az ügyet.

„Az áldozatot fényes nappal késelték meg, amikor mindennapi ügyeit intézte. Több szúrást szenvedett el a szörnyű incidens során, melyet minden bizonnyal még sokáig nem felejt el. Tudom, hogy sokan látták a támadást, ezért azt kérem, hogy bárki, aki felvétellel vagy információval rendelkezik az üggyel kapcsolatban, közölje azt velünk” – mondta James Tipple nyomozó.

A londoni zsidó közösség védelmét ellátó Community Security Trust képviselője elmondta, hogy együttműködnek a rendőrséggel és még számukra sem világos, hogy a támadásnak volt-e antiszemita indítéka.

A merénylet idején a helyszínen tartózkodott Lazar Friedlander, egy építkezési vállalkozás menedzsere, aki a bátyjával együtt sietett a rabbi segítségére, amikor meghallották a segélykiáltásait.

„Odarohantunk és egy zsidó férfit láttunk vérrel borítva. Magam is zsidó vagyok és hallottam, ahogy egy másik zsidó azt kiáltja: ’Tartóztassák fel, fogják meg, kés van nála! Késelés történt!’. Voltak még néhányan, akik megpróbálták elkapni, de végül a bátyám és én tepertük le és csavartuk hátra a kezét, amíg meg nem érkeztek a rendőrök. Nem hinném, hogy hős lennék. Egyszerűen a pillanatnak megfelelően cselekedtem”  – számolt be az eseményekről Friedlander.

zsido.com

Forrás: TOI