A helyi orvosok már lemondtak róla, de az izraeli kórházban megmentették a csecsemő életét.

Egy Cipruson élő brit házaspár nehéz pillanatok elé nézett, amikor három hetes gyermeküket orvosi rutinvizsgálatra vitték. Miután az orvos a mérlegre helyezte Elsa Rose-t, felfigyelt rá, hogy a gyermek szája enyhén elkékült. Ezután a szívverését hallgatta meg, és gyanús zörejre lett figyelmes. Ekkor kardiológushoz küldte a gyermeket, és a vizsgálatnak ijesztő eredménye lett. “A kardiológus ultrahangos vizsgálatot végzett, majd közölte velünk, hogy a kislányunknak nagyon súlyos szívproblémája van és azonnali műtéti beavatkozásra van szüksége” – idézte fel a történteket az édesanya. Ezután kórházi kivizsgálás következett Nicosiában, ahol kiderült, hogy Elsa fő artériái hibásan fejlődtek: a szív fő ütőerei rossz irányba működnek. Az orvosok közölték, hogy már az is csoda, hogy a gyermekük eddig életben maradt, és csak egy azonnali műtét segíthet rajta.

“Elmondták, hogy elvileg már nem is lehetne életben, és csak egy vékonyka érnek köszönhetően jut valamennyi oxigénhez” – mondták a szülők, akikkel azt is közölték az orvosok, hogy Cipruson nincs lehetőség egy ilyen bonyolult és kockázatos beavatkozásra. A műtéthez Nagy-Britanniába vagy Izraelbe kellene utazniuk.

Elsa édesapja a brit nagykövetségen töltötte az éjszakát, hogy útlevelet készíttessen lánya számára. Elsa egészségi állapota azonban gyors romlásnak indult. “Szívszorító érzés volt. Az orvosok ekkor már lemondtak róla” – emlékezett vissza az apa. Másnap azonban Izraelbe repültek Elsával, a többi gyermeküket a nagymamára hagyták, aki éppen látogatóban volt náluk Angliából.

Elsát a Petách Tikva-i Schneider Gyermekgyógyászati Központban fogadták és hamarosan nyitott szívműtétet végeztek rajta. Több órányi feszült várakozás után a szülők jó hírt kaptak: a műtét sikerült és az orvosok bizakodóak Elsa felépülésével kapcsolatban. “Elsa most már a kardiológiai intenzív osztályon lábadozik, állapota stabil. Tele van csövekkel, és erős altatókat kapott, de egyébként minden rendben van. A következő napok azért kritikusak lehetnek” – mondták a szülők.

Elsa apja köszönetet mondott a kórház dolgozóinak és Izraelnek a segítségért. “Izrael mentette meg a lányom életét. Fantasztikus az izraeli csapat!” – mondta.

Forrás: Arutz7