Hitről, nagyapjáról és a holokauszt okáról osztotta meg gondolatait egy fontos interjúban Izrael kétszeres államfője Simon Peresz.

A volt oktatási miniszter Shai Piron rabbi beszélgetett egy tévéműsorban Simon Peresz korábbi izraeli államfővel a Holokauszt Emléknapon. Az elnök hangsúlyozta, szükséges felkeresni az egykori táborokat, hogy szembesüljünk ennek a bűncselekménynek a nagyságával. Peresz kifejtette, hogy más népirtások is voltak a történelem során, de – mint fogalmazott – a holokauszt „a leginkább brutális, sátáni, a leginkább szervezett és állatias. Ez volt az egyetlen ilyen”.

Az egykori államfő felidézte a meggyilkolt nagyapját. „Emlékszem a Kol Nidrei imára. A nagyapámnak egyedülálló hangja volt. A tálisza alatt voltam, és hallgattam, ahogy az ítélet napjáról imádkozott. Gyerekként némán könyörögtem Istenhez: ne bánts minket, kegyelmezz a népednek” – olvasható az israelnationalnews.com összefoglalójában.

1934-ben alijáztak Lengyelországból, Simon Peresz azt a napot is felidézte, amikor kimentek a pályaudvarra. Szeretett nagyapja megölelte és annyit mondott neki: ”Gyermekem, légy zsidó!”. Ez volt a végakarata – mondta Peresz, hozzátéve, hogy még mindig a fülében csengenek rabbi nagyapja szavai, akit 1942-ben gyilkoltak meg a nácik és helyi cinkosaik Wiszniewben. Beterelték őket egy fa építésű zsinagógába, amit rájuk gyújtottak. A család erről csak 3 évvel később értesült. Az interjút készítő Piron ezen a ponton megkérdezte a műsorban a politikust, hogy sírt-e, erre Peresz azt válaszolta, hogy ő „nem sír könnyekkel”, ezt belül éli meg.

Beszélt arról is, hogy a holokauszt borzalma nem befolyásolja kapcsolatát Istennel. Amikor annak idején Ben Gurion miniszterelnök megkérte, hogy vezesse a tárgyalásokat a jesiva diákok katonai szolgálat alóli felmentésének ügyében, „nem tudtam segíteni, mindegyikükben a nagyapámat láttam”. Hangsúlyozta, hogy a holokauszt mellett büszkén kell emlékezni a megújulásra is. „A judaizmus nem egy vallás, ez egy hit. Ez nem egy rutin, vagy egy kultusz. Ez egy mély, személyes meggyőződés, hogy van lelkiismeretünk” – fogalmazott Simon Peresz.

A zsidó nép és a holokauszt a Sínai-hegy nélkül nem értelmezhető – folytatta az egykori elnök, aki úgy gondolja a „Sínai-hegy miatt” gyilkolták meg a zsidókat. Mint kifejtette: Hitler nem a zsidók befolyása miatt akarta őket megsemmisíteni – 300 ezer az országhoz lojális zsidó élt Németországban – , hanem azért, mert Hitler azt vallotta „Németország áll mindenek felett”, de a zsidók azt mondják: „Isten teremtette saját képmására az embert”. Ez egy nagyon erős konfliktus, aminek különleges jelentése van – összegezte Simon Peresz.

 

Kép: israelnationalnews.com