Ari Epstein Facebook

Az antwerpeni Gyémánt Világközpont vezetőjét, a vallásos zsidó Ari Epsteint választották az antwerpeni magyar konzulátus tiszteletbeli konzuljának, írja a Hamodia. Epsteint Magyarország belgiumi nagykövete, Kovács Tamás Iván nevezte ki.

Az új tiszteletbeli konzul feladata az lesz, hogy ápolja és fejlessze a Magyarország és Belgium Flandria régiója közötti gazdasági és kulturális kapcsolatokat.

Új tisztségében Epstein első lépései között volt, hogy a konzulátuson belül létrehozta a Magyar Zsidók Világintézetét, melynek célja, hogy összekösse a magyarországi és antwerpeni zsidó közösségeket.

Belgiumban 40 000 zsidó él, közülük 12 000-en Antwerpenben. Ebben a városban működik az ország zsinagógáinak kétharmada, mert a közösség jelentős része a szigorúan vallásos haszid csoportok egyikéhez tartozik. Napjainkban az antwerpeni zsidók 50 százaléka rendelkezik magyar gyökerekkel. A konzulátuson tartott avatási ceremónián részt vett Aryeh Tessler rabbi, aki bemutatta a két ország zsidó közösségeinek kapcsolatairól szóló könyvét.

„Reményeink szerint a könyv hozzásegít majd az antwerpeni zsidó közösség magyar gyökereinek megismeréséhez és ahhoz is, hogy a jelenben újjáélessze a múltbeli kapcsolatokat” – mondta Epstein. „Magyarországon több mint ezer éve élnek zsidók és a XX. század kezdetén a zsidók a magyar lakosság 5 százalékát tették ki.”

Az avatási ünnepségen Michael Freilich, parlamenti képviselő, Annelies Verlinden, Belgium föderációs belügyminisztere, valamint Izrael belgiumi nagykövete, Imánuel Náchson is részt vett. „Ari Epsteinre mindannyian büszkék vagyunk” – mondta Freilich, aki a belga parlament vallásos zsidó képviselője.