Az amerikai tech-óriás a sok éven át vezető Israel Electric Corporationt előzte meg a TheMarker legjobb izraeli munkahelyeket kutató éves felmérése szerint.

Izrael 20 legjobb munkaadója 2017 (zárójelben a változás az előző évhez képest)

 1. Google (+1)
 2. Israel Electric Corp. (-1)
 3. Intel (0)
 4. Teva (0)
 5. Bank Leumi (0)
 6. Israel Aerospace (+3)
 7. Elbit Systems (0)
 8. Strauss (+2)
 9. Amdocs (+2)
 10. HP (-4)
 11. Bank Hapoalim (-3)
 12. Microsoft (+1)
 13. Direct Insurance (+1)
 14. Rafael (-2)
 15. Facebook (+1)
 16. Gov’t ministries (+1)
 17. Discount Bank (-2)
 18. Bezeq (0)
 19. SAP (+2)
 20. Mekorot (-1)

A zsidó állam munkanélküliségi rátája mindössze 4,2% – a legalacsonyabb évtizedek óta. Ebben a kedvező gazdasági helyzetben az Israel Electric Corporation idén elvesztette elsőségét, és a Google átvette a helyét a legjobb izraeli munkáltatókat összesítő felmérésben. Pedig az eddig egyeduralkodó IEC nem akármilyen munkahely. Nem kevesebb, mint 13 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és olyan biztos munkakörülményeket kínál, amelyről mások csak álmodozhatnak, nem beszélve az országos átlag közel háromszorosát elérő fizetésekről.

A Google Israel 2012-ben vett részt először a TheMarker felmérésében, és az elmúlt két évben már a második helyen végzett a magas fizetéseknek, a kiváló munkakörülményeknek és az izgalmas környezetnek köszönhetően. A tech-cégek közül a Google nem áll egyedül; a TheMarker felmérésének első tíz helyéből négyet megszereztek az IT-vállalkozások. A tíz legjobb cég között két védelmi-hadiipari cég (Israel Aerospace Industries és Elbit Systems), egy bank (Leumi), egy gyógyszergyártó (Teva Pharmaceuticals) és egy élelmiszer-gyártó (Strauss Group) szerepel. A kormány minisztériumait a Themarker-felmérés a 16. legjobb helyre értékelte, megelőzve a legtöbb bankot, például a Bezeqot és olyan tech-céget is, mint az SAP-t. Bár a közigazgatásban a bérek viszonylag alacsonyak, a köztisztviselők nagyvonalú juttatásokat élveznek, ez magyarázhatja az aránylag előkelő helyezést.

A felmérésben megkérdezett izraeliek mintegy 92 százaléka úgy nyilatkozott, hogy büszke a munkahelyére, amely 5%-os csökkenés az előző évhez képest. Ám az is igaz, hogy egyharmaduk (34%) azt mondta, hogy más munkahelyet keres, és korábban hat és fél százalékkal kisebb volt ez a szám. A kutatás nagyszabásúnak mondható: mintegy 70 cégnél több tízezer embert érintett, valamint főiskolai hallgatókat és humán erőforrással foglalkozó munkatársakat is.

Forrás: Haaretz