A Holt-tenger az elmúlt 220 ezer évben egyfajta jegyzőkönyvként rögzítette az éghajlatváltozásokat. Ezeket az adatokat vették most alapos vizsgálat alá a Ben Gurion Egyetem tudósai.

Eddig nem találtak közvetlen kapcsolatot a tó összetétele és az éghajlatváltozások között. Most viszont kutatás rekonstruálta, hogy a klimatikus viszonyok hogyan hatottak a környék talajában tárolt vízre és így az egész Holt-tengerre. Ennek érdekében 450 méter mélyre fúrtak le és vettek mintákat az üledékből. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a tó követi a globális klímaváltozást, már 220 ezer éve. A jégkorszakok és a felmelegedési periódusok, a légkör szén-dioxid koncentrációja, stb. mind felfedezhetőek a mintákban. Ezeknek a hatására a Holt-tenger sótartalma folyamatosan változott – olvasható a jpost.com cikkében.

Az eredmények alátámasztják napjaink megfigyeléseit, amelyek szerint összefüggés van a Holt-tenger környékének csapadékossága és az Atlanti-óceán északi részének vízhőmérséklete között. A relatív hidegebb víz az óceánon, több csapadékot eredményez a Holt-tenger vidékén, a melegebb, pedig kevesebb esőt jelent.

 

Kép: jpost.com