Felhívást tett közzé a firenzei nagy zsinagóga kezelője, mert sürgős renoválásra szorul az épület kupolája. Összesen 50 ezer eurót, tehát nagyjából 15 millió forintot szeretnének  összegyűjteni.

Renzo Funaro a firenzei zsinagógáért és más zsidó örökséghez tartozó toszkánai épületekért felelős építész már hanuka után, december második felében nekilátna a felújításnak, ehhez 20 ezer euró szükséges azonnal – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében. Nemrég egy drón segítségével alaposan felmérték a kupola állapotát – nyilatkozta a szakember.

Ez azután történt, hogy a turistákkal tömött olasz városban meghalt egy spanyol utazó októberben, amikor egy XIII. századi bazilika burkolatából leváló kődarab 30 méter magasból ráesett. Funaro hansúlyozta, hogy a zsinagógánál ilyen veszély még nem fenyeget, de  kissebb fa elemek és más anyagok bármikor lehullhatnak.

A zsinagóga monumentális, mór stílusban épült, 1882-ben adták át. Kupolája a második legnagyobb a Cattedrale di Santa Maria del Fiore, ismertebb nevén a firenzei dóm után. A szükséges munkálatok csak 10 napig tartanának és csak egy részét zárnák le az épületnek.

zsido.com

Kép: wikimedia.org