Oroszország elismeri, hogy Izrael biztonsága szempontjából mennyire fontos a Golán-fennsík, de nem hajlandó elfogadni, hogy az Izrael része, csak akkor, ha a nemzetközi közösség jóváhagyja.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezt azt követően közölte, hogy az izraeli miniszterelnök ismét arra szólított fel, hogy ismerje el Oroszország az 1967-ben elfoglalt fennsíkon az izraeli jelenlétet. Benjámin Netanjahu a napokban felkereste a területet egy zsinagóga avatás kapcsán és azt mondta: Izrael a Golán-fennsíkon a környező területek stabilitását is garantálja, jelenlétük pedig egy olyan ősi jogon nyugvó tény, amit a nemzetközi közösségnek is látnia kell – olvasható a jta.org cikkében.

Ha Izrael nincs jelen a Golán-fennsíkon, akkor Irán és a Hezbollah a Tiberias-tó partjáig nyomulna – hangsúlyozta az izraeli miniszterelnök. Netanjahu szerint Putyin orosz elnök pontosan ismeri, hogy Izraelnek milyen fontos a biztonsága szempontjából a fennsík. Hamarosan egyébként Putyin és Netenjahu találkozik egymással.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezekre a kijelentésekre reagálva Moszkvában újságíróknak kifejtette: Vlagyimir Putyin elismeri, hogy Izrael számára fontos a Golán-fennsík, de a terület státuszának meghatározása az ENSZ Biztonsági Tanácsának feladata. Ha ezt megkerülnék, az testület döntéseinek megsértése lenne – mondta Lavrov.

zsido.com

Kép: jta.org

 

Megszakítás