Merénylethullám fogadta az amerikai alelnököt Izraelben.

Jaffóban 11 embert késelt meg egy terrorista. A merényletben egy ember meghalt, tízen pedig megsérültek, négyen közülük súlyosan. A merénylőt a közelben gitározó férfi vette üldözőbe, és addig ütlegelte őt a hangszerével, míg a kiérkező rendőrök le nem lőtték a támadót. Az elmúlt hónapokban használtak már nunchakut, selfie-botot, bevásárlókocsit, esernyőt és derékszíjat is a merénylők feltartóztatására, ehhez a sorhoz csatlakozott a gitár. Jisáj Montgomerynek azóta többen ajánlottak fel gitárt elismeréseképpen, köztük a híres izraeli énekes, Áviv Gefen.

12814564_10154835467437316_8406488534912581396_n

Petách Tikván sem mindennapi esemény történt kedd este. A Tel-Avivhoz közeli városban egy bolt bejáratánál egy arab terrorista késsel támadt az ortodox Jonátán Ezrijáhávra. A merénylő több sebet ejtett a férfi felsőtestén, majd a nyakába szúrta a kését. Az áldozat ekkor kirántotta a saját nyakából a kést, a merénylő után vetette magát, majd a támadáshoz használt késsel megölte. A helyszínre kiérkező mentők ellátták az áldozat sebeit, és középsúlyos sérülésekkel szállították kórházba.

12814657_10154835442372316_655560827928615781_n

A hősként ünnepelt férfi így nyilatkozott: „Azt hittem, meg fogok halni. Úgy gondoltam, hogy ennyi volt, azt hiszem, beletelt egy kis időbe, míg összeszedtem magam. Amikor megértettem, hogy egy terroristával van dolgom, azt mondtam magamnak, fel kell vennem vele a harcot, hogy ne öljön meg se engem, se másokat.” Azután Bölcseink gondolatával folytatta: „Ha én nem vagyok magamért, akkor ki van érettem? Ha meg én vagyok magamért, akkor mi vagyok én? Még akkor is, amikor saját magamért cselekszem, ha Isten nem akarta volna, hogy ott legyek, nem lennék ott. A cádiktól azt tanuljuk, hogy mindig az utolsó napunkra gondoljunk. Az az igazság, hogy a késelés után azt gondoltam, ez volt az utolsó napom. De Istennek köszönhetően itt vagyok.”

A merényletekkel egy időben a kétállami megoldást támogató Joe Biden, amerikai elnökhelyettes is Jaffóban tartózkodott, ironikus módon éppen a Peresz Békeközpontban. Szakértők szerint ez a látogatás motiválta a keddi merényleteket, a terroristák így akarták demonstrálni a béketárgyalásokkal, illetve a békés együttéléssel kapcsolatos véleményüket. Uri Ariel, földművelésügyi miniszter felszólította Bident, hogy látogassa meg a keddi merényletek sebesültjeit, hogy első kézből szerezhessen információkat az általa támogatott eszmék következményeiről.

Joe Biden
Joe Biden
Szerda reggel egy autóból az Eged társaság menetrend szerinti buszára lőttek egy elhaladó autó ablakából Jeruzsálem Rámot nevű városrészében. A támadásban csodálatos módon senki nem sérült meg, a támadó azonban elmenekült a helyszínről, ezért a környéket, valamint a városból kivezető utakat lezárták. Nem sokkal ezután egy férfira lőttek a jeruzsálemi Óváros egyik bejáratánál. A rendőrség szerint az eset kapcsolatban áll a korábbi rámoti lövöldözéssel. Az áldozat súlyos sérüléseket szerzett, a két merénylőt rendőrök sebesítették meg.