Az amerikai hadseregben harcoló zsidóknak nemcsak a nácik ellen kellett harcolniuk, de meg kellett küzdeniük néha saját társaik antiszemitizmusával is – derül ki egy most bemutatott dokumentumfilmből.

Csaknem 550 ezer zsidó harcolt a II. világháború idején az Egyesült Államok hadseregében. Voltak, akiknek már otthon is kijutott az előítéletekből.

A „GI Jews: Jewish American in World War II” c. filmben Mimi Rivkin, aki egyike volt a 10 ezer egyenruhás zsidó nőnek, elmesélte: az iskolájában a többi gyerek egy idő után nem játszott vele. Amikor megkérdezte tőlük, hogy miért nem, azt a választ kapta, hogy a tanár megmondta nekik, ő zsidó és nem kellene játszaniuk vele.

A zsidó katonák jelentős része bevándorló volt, vagy bevándorlók gyermeke, leginkább városi környezetből érkezett, olyan környékekről, ahol szintén zsidók éltek. Éppen ezért érte őket sokként a seregbe kerülve társaik egy részének antiszemitizmusa – olvasható a haaretz.com cikkében.

De pozitív tapasztalatok is megjelennek a dokumentumfilmben, például amikor a német fogságban kiálltak zsidó bajtársaik mellett a nem zsidó katonák. A németek felsorakoztatták a foglyokat és azt parancsolták, hogy a zsidók lépjenek ki, mire egy amerikai őrmester ezt nem engedte és közölte: mi mind zsidók vagyunk. Amikor fegyvert fogtak rá ezért, csak annyit mondott, akkor mindenkit le kell lőniük. A német tiszt ezután otthagyta őket, Roddie Edmonds őrmester pedig az első amerikai katona lett, aki megkapta a Világ Igaza elismerést a Jad Vasemben.

zsido.com

Kép: haaretz.com