Az Izrael és Marokkó között rendeződő diplomáciai kapcsolatok egyik legelső pozitív eredménye egy izraeli zsidó asszony boldogsága, miután végre megkaphatta válólevelet férjétől, aki egy marokkói börtönben tölti jogosan kiszabott büntetését.

Az Izrael és Marokkó közötti békemegállapodás rendhagyó fejleményhez vezetett: az izraeli rabbinátus, a két ország külügyminisztériumai, a börtönszervek és biztonsági szolgálatok együttműködésének hála egy izraeli zsidó nő kedden reggel megkaphatta a getet, vagyis a válólevelet volt férjétől, aki az észak-afrikai ország egyik börtönében raboskodik.

A most végre vallási értelemben is felszabadult, függetlenedett asszony még Izraelben házasodott össze férjével, akiről hamar kiderült, hogy egy csaló, aki hatalmas adóságokba verte családját. A férfi az izraeli hatóságok elől Marokkóba szökött, ahol folytatta bűnös életét, míg végül a marokkói rendőrség elkapta és a bíróság több éves börtönre ítélte.

A hátrahagyott és házasságában is megalázott nő háláchikus értelemben aguna (szó szerint „leláncolt/lehorgonyzott”) státuszba került, azaz addig nem válhatott el, amíg nem kapta meg férjétől a getet, melyet a nő kérvényezett.

Az izraeli rabbinikus bíróság aguna osztály vezetőjének, Eliyahu Maimon rabbinak sikerült felkutatni a börtönt, egy casablancai fegyházat, ahol a férfi raboskodik. Azonban mivel a bét din személyes jelenléte (a get megírásához elengedhetetlen egy szófer, illetve a háromtagú tanúbíróság, utóbbinak egyik tagja lehet a szófer is, aki tanúsítja az aktust) is szükséges a vallásjogi okirat kiállításához, ezért az ügy megakadt, és a fegyház vezetése először meg is tagadta a kooperációt a koronavírus járványügyi korlátozásokra hivatkozva.

Az ügy előregördítése céljából bevonták Eliyahu Abergel rabbit, a jeruzsálemi rabbibíróság egykori vezetőjét is, aki miután maga is Marokkóban született, szoros kapcsolatot ápol az ottani hatóságokkal, így sikerült elérnie, hogy egy rabbi bemehessen a börtönbe tanúnak, aki a férj követeként járhat el majd az asszonynál. Abergel rabbi már egy korábban meghozott döntését használta fel, mely a get procedúrában lehetővé teszi, hogy a három tagú rabbibíróság helyett csak egy rabbi tanúskodjon. Azonban amikor a kinevezett rabbi a börtönbe ért, akkor legnagyobb meglepetésére, a fegyház muszlim parancsnoka a zsidó törvények szerinti három tanút kérte számon, és kérte, hogy jöjjön el a további két tag is.

Ezután további két kóser tanút hívtak Casablancából, a férfi kinevezte a szófert, aki megírta a getet, amit aztán Jeruzsálembe küldtek, ahol az asszony kedd reggel örömmel átvette a válólevelét.

A rabbinátus feje, David Malka rabbi köszönetét fejezte ki Abergel és Maimon rabbiknak, hogy komoly erőfeszítéseket tettek az asszony megsegítésére. Malka rabbi továbbá azt is kijelentette, hogy a bét din továbbra is a lehető legeltökéltebben fog fellépni, hogy az aguna státuszba sodort asszonyok minél hamarabb szabad nők lehessenek, új eséllyel egy boldog házasságra.

 

A cikk borítóképe illusztráció.

 

Cseh Viktor

 

Forrás: www.vosizneias.com