Az egyik legjobb titkosszolgálat példát mutat az egész világnak azzal, hogy egyszerre két nőt nevezett ki felsővezetői pozícióba. További kinevezések is várhatók.

Az izraeli Hírszerzési és Speciális Műveleti Intézet, melyet a világ Moszad néven ismer, az izraeli biztonságpolitika, bűnüldözés, hírszerzés és polgári védelem történetében először két nőt nevezett ki párhuzamosan felsővezetői pozícióba. A két nő rangja az izraeli hadsereg dandártábornoki rangjának felel meg a Moszadon belül. Egyikük korábban a Moszad emberi erőforrások osztályánál dolgozott – ezt a munkakört komolyan kell venni, hiszen a Moszadhoz hasonló hírszerző szervezet sikere elsősorban dolgozóinak képességein, lojalitásán és elkötelezettségén nyugszik. A Moszad emberi erőforrásokért felelős osztálya a jelentkezők 95%-át elutasítja. Ha alkalmatlan ember kerülne az intézményhez, az katasztrofális következményekkel járhatna az egész országra nézve.

Joszi Kohen, a Moszad vezetője

A másik új vezetőnő 1992-ben csatlakozott a Moszadhoz; kezdetben a hírszerzésnél dolgozott, és terrorizmushoz köthető anyagokkal foglalkozott, majd a rejtett külföldi kapcsolatok (Tevel) szárnyhoz, végül az ügynökök toborzásával és irányításával foglalkozó Comet osztályhoz került.

Ezek az előléptetések természetesen nem véletlenszerűek. A Moszad volt az első olyan szervezet, mely operatív és sokszor magas kockázatú feladatkörökbe helyezett nőket. Kezdetben a Moszad két szárnyához osztottak be nőket, az elsősorban „célországokban” (arab államok és Irán) dolgozó Készáriá egységhez, illetve a Kesethez, melynek feladatkörébe a megfigyelés, lehallgatás, épületekbe való behatolás, dokumentummásolás és ehhez hasonló munkák tartoznak. Az utóbbi egységben mindig is dolgoztak nők. Az ok egyszerű: egy férfi-nő páros mozgása sokkal kevésbé feltűnő, és a nők számos területen sokkal jobban teljesítenek, mint a férfiak. „Egyszerűen érettebbek és alkalmasabbak a munkára, mint a velük azonos korú férfiak”- magyarázta egy vezető Moszad tisztviselő, amikor arról beszélt, hogy a nők átlagosan fiatalabb korukban kerülnek a Moszadhoz, mint a férfiak.

A Moszad emblémája

A mai napig a Moszadban a legmagasabb rangot elérő nő Aliza Mágen-Hálévi volt, aki a gyakorlatilag csak férfiakból álló Comet egység vezetője volt, a mai napig egyedüli nőként. Később más osztályokat is vezetett. Egy másik nő, Szima Shine a hírszerzésnél szolgált vezető pozícióban, és a 2015-ös függetlenségi napi központi ünnepségen fáklyát is gyújtott a hírszerzés minden női dolgozójának képviseletében.

A két mostani kinevezés mellett a Moszad igazgatója, Joszi Kohen az egész szervezetre kiterjedő, a nemi egyenjogúságot célzó kampány keretein belül elrendelte, hogy más osztályok, illetve azok egységeinek élére is nevezzenek ki nőket.

 

Forrás: ynet