A TEV akciója nyomán 121 antiszemita, holokauszt-tagadó videóból 63-at már eltávolított a YouTube

A Tett és Védelem Alapítvány tavaly kampányt indított a közösségi médiában található gyűlöletkeltő tartalmak eltávolításáért. A YouTube a TEV által bejelentett anyagok felét már el is távolította, azonban még mindig tucatnyi magyar nyelvű vagy feliratú antiszemita tartalom érhető el az oldalon, így az alapítvány tovább folytatja munkáját.

 

A gyűlöletbeszéd elleni küzdelmet az európai döntéshozók kiemelt feladatnak tekintik: ezért született meg az Európai Bizottság és az informatikai vállalatok közös magatartási kódexe. Az önszabályozásra építő kódex fontos szerepet szán azoknak a civil partnerszervezeteknek, amelyek monitorozzák a tartalmakat. A TEV arra törekszik, hogy partneri kapcsolatot alakítson ki a közösségi médiát működtető informatikai vállalatokkal, és ennek érdekében nagyszámú, hiteles bejelentést továbbított a YouTube felé olyan magyar nyelvű vagy magyar felirattal ellátott antiszemita tartalmakról, amelyek a zsidósággal szembeni gyűlöletre uszítanak vagy tagadják a holokausztot. Az elmúlt három hónapban összesen 121 videót jelentett az Alapítvány a YouTube felé, melyből 63 videó már nem elérhető. Az eltávolított videók között szerepel többek között Ágoston Tibor, Jobbikos képviselő beszéde is, melyben szándékosan a „holokamu” szót használja. Sajnos továbbra sem kerültek eltávolításra, olyan tartalmak, mint például David Cole angol „történész” holokausztcáfoló dokumentumfilmje, melyben elhangzik, hogy „a gázkamrákat csak a turistáknak mutogatják Auschwitzban, valójában hamis, a háború után építették a lengyelek.”

Budapest, 2018. február 14.

Ha Önt

  • zsidósága miatt hátrány érte
  • antiszemita jelenséget látott, hallott
  • horogkeresztet, SS-ruhát, nyilaskeresztet vagy más fasiszta-náci szimbólumot észlelt
  • holokauszttagadó vagy –relativizáló közbeszéddel találkozott

forduljon hozzánk bizalommal! Teljes körű jogsegélyt, tanácsadást biztosítunk, szükség esetén az illetékes hatóságok felé eljárunk!

0-24 hívható Antiszemitizmus Hotline: +36 1 510 0000

A Tett és Védelem Alapítvány a romló minőségű közbeszéd, a kirekesztés, az antiszemitizmus táptalaját adó ismerethiány, valamint az atrocitások és törvényszegések elleni erélytelen jogi fellépéssel szemben kíván új alternatívát nyújtani, a pozitív zsidó identitás és a közösségi szerveződés stratégiája mentén. A Tett és Védelem Alapítvány bejegyzett civil szervezet, melynek kurátorai a teológiai és világnézeti önmeghatározásuktól függetlenül, a legfontosabb Magyarországon működő zsidó vallási és kulturális irányultságokat kívánják megjeleníteni, ezzel is szimbolikusan kifejezve, hogy az antiszemitizmus elleni fellépés mindannyiunk közös ügye.