A cfáti főrabbi felszólította a rabbikat, hogy a Gázából származó pálmaágakat ne tekintsék kósernak.

Smuel Elijáhu cfáti főrabbi még az ünnep kezdete előtt adta ki felhívását, melyben az áll, hogy az izraeli rabbik ne adjanak ki kóserság igazolást a Gáza-övezetből importált, a szukoti csokorba szánt pálmaágakra. A kiadvány címe: „Gázai lulávok – egy micva, melyet egy parancsolat áthágásával teljesítenek”.

„Felszólítom a rabbikat, hogy ne tekintsék kósernak a Gázából származó lulávokat. Van elég izraeli luláv, és az izraeli földművelőket kell segítenünk, nem a gázaiakat, akik – ők maguk, testvéreik, vagy fiaik – délen felégetik a zsidó földművelők földjeit … Tilos olyan emberektől vásárolni, akik rakétákkal lövik Szderotot, Askelont, vagy Beer Sevát. Tilos olyanoktól vásárolni, akik azért ásnak alagutakat, hogy katonákat raboljanak el, vagy óvodáknak ártsanak.”

„A négyféle növény (pálma, mirtusz, fűzfa és etrog) a különböző zsidók közti testvériségről és partneri viszonyról szól. Ezért kötjük össze a négyféle növényt, és fogjuk hozzá az etrogot a pálmalevélhez, a mirtuszhoz és a fűzfaághoz”- magyarázza Elijáhu rabbi. „Nem teljesíthetjük a luláv parancsolatát úgy, hogy figyelmen kívül hagyjuk délen élő testvéreinket” – kérte a rabbi.

Forrás: arutz7

 

 

Megszakítás