Újabb cikket írt a Forward című lap Gorka Sebestyénről, amelyben a Magyar Gárda melletti kiállással vádolják az elnöki tanácsadót. A bizonyíték: egy alaposan félreértelmezett videó.

Miután nem sikerült egyértelműen tisztáznia, valóban tagja-e Gorka Sebestyén a Vitézi Rendnek (amelynek Horthy által alapított elődszervezete együttműködött a nácikkal), most újabb frontot nyitott a baloldali zsidó lap az amerikai elnök biztonságpolitikai tanácsadója ellen: a Forward azt állítja, hogy Gorka 2007-ben egy “erőszakos antiszemita milicíát” támogatott.

A Forward arra a tévéinterjúra alapozza állítását, amelyet Gorka 2007. augusztus 6-án, a Magyar Gárda júniusi bejelentkezése után, de még a budai Várban tartott emlékezetes avatása előtt adott az Echo TV-nek. Gorka ekkor a Fidesszel és a Jobbikkal szemben létrehozott pártja, a rövid életű Új Demokratikus Koalíció (ÚDK) ügyvivője volt, amely szervezet valóban kiállt a Magyar Gárda létrehozása mellett. Ám sem az interjú, sem az ÚDK bármely más nyilatkozata nem támasztja alá, hogy Gorka egy antiszemita, paramilitáris szervezet létrehozását ünnepelte volna. A Forward egy két percre összevágott verziót is felrakott az interjúról, de abból sem derül ki semmi ilyesmi.

Ellenkezőleg: az interjúban láthatóan végig arról beszél, hogy bár a 2006-os rendbontások után sokakban jogos igény merült fel a rend, a biztonság fenntartása iránt (lévén ezt az állami szervek nem képesek biztosítani), ám a gárda szerinte valójában egy Jobbik-Fidesz közös projekt, és jobb lenne, ha szalonképes szervezet töltené be ezt az űrt (“nem mondom, hogy ez a jó megoldás”, ugyanakkor kijelentette, hogy sem a lőgyakorlatok, sem az egyenruha nem alkotmányellenes szerinte). “A Fidesz rossz lóra tett ezzel” – hangsúlyozza Gorka a tévéinterjúban.

A Forward-cikk mégis azt sulykolja, hogy Trump elnök jelenlegi terrorizmusügyi tanácsadója tíz évvel ezelőtt egy erőszakos, rasszista és antiszemita paramilitáris szervezet mellett tette volna le a voksát.

A cikk – a gárda számos rasszista és antiszemita botrányát felidézve – annak ellenére is ezt akarja sugallni, hogy a szövegben kissé elrejtve maga is elismeri, hogy az ÚDK megpróbált távolságot tartani a gárda-projekttől. Ez tény, és a Forward is idézi azt a későbbi interjút, amit a Kapu című nemzeti-radikális folyóirat készített Gorkával, aki érzékelhetően próbálta hárítani pártja gárdához való közelségét: “elkerülhetetlennek” nevezte például a szakszolgálatok beépülését a Magyar Gárdába, hangsúlyozta, hogy “a túlzott irredentizmus hangoztatásával, néhány külsőség eltúlzásával mellényúltak az alapítók”, és megállapította: “Egy működő, egészséges társadalomban óriási kéne hogy legyen a mozgástere: a parlagfűirtástól a hagyományőrzésen és a polgárőri feladatokon keresztül egészen a katonai kiképzésig. De pillanatnyilag nem ilyen országban élünk.”

Az önmagát “szabadelvű konzervatívnak” tartó Gorka pártja, az ÚDK megalakulásakor deklarálta, hogy nem tartja magát szélsőjobboldalinak: a Kossuth téri aktivistával, Molnár Tamással és a volt MDF-es Bégány Attilával létrehozott párt a nemzeti radikálisoktól a népi baloldalig mindenkit várt volna soraiba, működő piacgazdaságot akart, jellemző, hogy a Jobbik akkori lapja, a Barikád nem kevés gúnnyal és lenézéssel számolt be róluk. Gorka és az ÚDK állítólagos antiszemitizmusát az sem támasztja éppen alá, hogy testületileg tiltakoztak az akkor Tóth Gy. László (Orbán Viktor volt főtanácsadója) által főszerkesztett Barikád egyik durván antiszemita írása ellen, lévén “érzéketlenül és sértőn poénkodik a zsidók rovására” (az írást végül a tiltakozások hatására levették az oldalról).

“Bárki, aki időt szakít arra, hogy elolvassa a könyvemet vagy számos cikkemet, ismeri a zsidó nép iránti csodálatomat és Izrael állam halhatatlan támogatását” – nyilatkozta Gorka Sebestyén a Heti Válasz legújabb számában, de a korábbi ügyhöz hasonlóan ismét kiállt mellette zsidó barátja, David P. Goldman újságíró, aki megrökönyödését fejezte ki a Forward eljárásával kapcsolatban. Például azzal, hogy a megvágott verzióból kihagyták azt a részt, ahol Gorka politikai haszonleséssel vádolja a gárda mögött álló pártokat. Goldman rosszallását fejezi ki amiatt, hogy a korábban jó hírű zsidó lap szerinte „goebbelsi eszközöket” vet be egy zsidó- és Izrael-barát politikus lejáratása céljából. Az igazság az, hogy azért Gorka annyira nem határolódott el a gárdától az interjúban, ahogy Goldman beállítja.

Élesen elutasítja a Gorkát ért támadást az ismert szabadelvű-konzervatív újságíró, David Harsanyi is, “mocskos újságírásnak” nevezve a Forward módszereit, amelyekkel valamiféle “titkos nácinak” akarják beállítani az elnök tanácsadóját. A szerző, aki magyar zsidó túlélők leszármazottja, nem tartja elfogadhatónak, hogy a Forward újságírója a gárda későbbi akcióit vetíti ki Gorka álláspontjára, és hogy nem hangsúlyozza eléggé: Gorka svájci, izraeli és amerikai példákkal illusztrált működő önvédelmi modelleket, nem félfasiszta katonai alakulatokat védett.

Munkatársunktól

Kép: Magyar Gárda-felvonulás Tatárszentgyörgyön (Fotó: MTI)