A kannabisz legális előállításról és használatról tartottak nemzetközi konferenciát Izraelben. A kiállításokon minden megtalálható volt, kivéve a marihuána, annak ugyanis Izraelben – a vallási előírásokkal összhangban – illegális a „rekreációs” célú fogyasztása.

A Tel-Avivban és Jeruzsálemben zajló CannaTech szemináriumain szó volt a globális kannabisz piacról, a minőség-ellenőrzésről és a kereskedelmi termesztésről. A marihuána hatóanyagát nagyon komolyan kell venni, mint gyógyszert, erre akarták felhívni a figyelmet a kiállítók és a szervezők. Szeretnék, ha megszűnne az anyag stigmatizálása és a gyógyászati célú felhasználása szélesebb körben elterjedne.

A konferenciának nem volt témája a fű legalizálása. A Héber Egyetem kémia professzora Raphael Mechoulam hangsúlyozta, hogy teljesen szét kell választani a „rekreációs” és az orvosi felhasználást. Utóbbi esetben a szakembereknek kell megmondaniuk a szabályokat – mondja a professzor.

A konferencián elhangzott, hogy az Izraeli társadalom nyolcada, tehát nagyjából 1 millió ember használ marihuánát. A legális piac úgy néz ki, hogy speciális gyógyszertárakban lehet hozzájutni a készítményekhez és az orvos csak akkor írhatja fel, ha már más, kevésbé ellentmondásos gyógyszert is kipróbált a kezelés során – olvasható a jta.org riportjában. A jövőben a törvényhozás várhatóan egyszerűbbé teszi az orvosi célú felhasználást a jelentős fájdalmaktól szenvedő betegeknek – derült ki a rendezvényen. Emellett segítik a kutatást és a klinikai vizsgálatokat, hogy Izrael vezető szerepre tehessen szert ebben az iparágban is.

A kiállítók között volt olyan, amelyik a marihuána illatát és ízét kínálja termékében, a narkotikus hatás nélkül. De bemutattak párologtatókat és e-cigiket is, amikben szintén nem volt kannabisz, csak kender esszencia.

A gyógyászati célú készítmények még kósersági engedélyt is kaphatnak, ami nem jelenti azt, hogy a zsidó vallás támogatná a droghasználatot, ahogy arról korábban már írtunk.

 

Kép: jta.org