A francia főrabbi szerint azonban még veszélyes lenne megnyitni a zsinagógákat.

Franciaországban szombattól ismét részt lehet venni vallási szertartásokon, amit a koronavírus-járvány miatt két hónapig nem engedélyeztek a hatóságok. Az államtanács a napokban rendelte el a koronavírus-járvány miatt a nyilvános vallási szertartásokra még márciusban bevezetett tilalom nyolc napon belüli enyhítését. A szertartásokat szigorú egészségügyi előírások (maszkviselés, kézfertőtlenítés, távolságtartás) betartása mellett szabad megtartani.

Haim Korsia francia főrabbi szerint egyelőre veszélyes lenne megnyitni a zsinagógákat. “Továbbra is az élet védelme a legfontosabb, csak akkor fogunk elemezgetni, ha már biztonságos az egészségügyi helyzet. És ehhez még meg kell várni a karantén feloldásának következményeit” – hangsúlyozta a főrabbi.

A Francia Katolikus Püspöki Konferencia hetek óta nyomást gyakorolt a kormányra annak érdekében, hogy engedélyezze a vallási helyek megnyitását a korábban kitűzött június 2-iki dátum előtt. A katolikus szervezetek diszkriminatívnak tartották, hogy az üzletek már május 11-től nyitva lehetnek.

A muzulmán vallási vezetők a rendelet ellenére a legnagyobb óvatosságra kérték a híveket, s az iszlám franciaországi ernyőszervezete, a CFCM arra szólította fel a mecseteket, hogy egyelőre ne nyissanak ki, és ne tartsák meg vasárnap reggel a ramadánt lezáró ünnepet.

A kijárási korlátozások feloldását követő 12. napon az adatok a járvány fokozatos visszaszorulásáról tanúskodnak: a kórházban ápoltak száma az elmúlt 24 órában 205-tel 17 178-ra csökkent, jóllehet még mindig történt 233 betegfelvétel.

Lélegeztető gépre 36-tal kevesebben szorultak, mint pénteken, számuk jelenleg 1665, ami már csak negyede az április 9-i tetőzéskor ápolt súlyos betegek számának, de a nem Covid-19 betegekkel együtt jelenleg 5600-an fekszenek intenzív ágyakon, miközben a járvány előtt csak 5 ezer intenzív ágy állt rendelkezésre a francia egészségügyben.

A francia kormány szerint még korai következtetéseket levonni, de a szakemberek többsége szerint nem várható a járvány második hulláma a nyár előtt.

MTI/zsido.com