Fölzúdult a francia zsidó közösség, miután Auvillar önkormányzata azt a döntést hozta, hogy díszpolgárrá választanak egy bebörtönzött palesztin terroristát, Marwan Barghoutit. A helyi zsidók arra szólították fel Párizs külvárosának vezetőségét, hogy hagyjon fel a „gyilkosok dicsőítésével”.

A palesztin terrorista kultusza nem új keletű Franciaországban: több más településnek is díszpolgárává választották és egy Valenton nevű faluban utcát is neveztek el róla. Ugyanitt a városházán kifüggesztették a fotóját is, közvetlenül a francia zászló, és a híres jelmondat: „Szabadság, Egyenlőség, Testvériség” mellé.

Barghouti, aki az első és a második intifáda vezető alakja volt, jelenleg ötszörös életfogytiglani börtönbüntetését tölti, terrorizmus és izraeli állampolgárok meggyilkolása miatt. Több, mint 30 terrortámadás köthető a nevéhez, idén pedig a 3. intifáda kirobbantására szólított fel. Bár 2002 óta börtönben ül, továbbra is komoly befolyása van a palesztin döntéshozásra, mi több, a Fatah színeiben megválasztott tagja a palesztin önkormányzatnak.

Megszakítás