Izrael már korábban is ellenezte az eseményt, az amerikai elnökválasztás után pedig vissza is léphetnek a konferencia megszervezésétől Párizsban.

Nyugati diplomaták nyilatkozatai alapján elmaradhat az az év végére tervezett találkozó, melyet Párizsban hívtak volna össze az izraeli-palesztin konfliktushoz kötődő tárgyalások megtartására – adta hírül a Ynetnews.

Sajtóértesülések szerint Francois Hollande francia köztársasági elnököt elsősorban az amerikai elnökválasztás eredménye késztette a visszalépésre, ugyanakkor az a tény is fontos szerepet játszhat a döntésben, hogy Izrael korábban már jelezte: nem fog részt venni az eseményen.

Egy magas rangú diplomata beszámolója szerint „az amerikai külügyminisztérium tisztségviselői a múlt héten jelezték Pierre Vimont francia küldött számára egy washingtoni tárgyalás során, hogy nem lelkesednek a csúcstalálkozó ötletéért, és szerintük az semmire nem vezetne annak természete és az izraeliek elutasítása miatt”.

Dr. Husam Zomlot palesztin vezető és Mahmúd Abbasz tanácsadója tagadta, hogy Franciaország visszalépne a konferencia megszervezésétől, amit még júniusban tűztek napirendre európai és arab vezetők részvételével.

zsido.com

Kép forrása: Ynetnews