Egy friss kutatás szerint a franciák többsége azt gondolja, hogy a cionizmus célja a nyugati társadalmak befolyásolása a zsidóság érdekében.

A cionizmus és a zsidóság kapcsolatáról készítettek Franciaországban közvélemény-kutatást nemrég. Az Ifop nevű közvélemény-kutató szervezet munkatársai 1 007 francia állampolgárt kérdeztek meg – derül ki a Jewish Telegraphic Agency írásából.

A válaszadók 53 százaléka egyetértett azzal az állítással, amely szerint „a cionizmus olyan nemzetközi szervezet, amely a világot a zsidóság érdekében akarja befolyásolni”. A megkérdezettek fele a cionizmust „rasszista ideológiának” tekinti.

Ugyanakkor a válaszadók 54 százaléka egyetértett azzal is, hogy az anticionizmus az antiszemitizmus egyik formája, valamint 59 százalék nyilatkozott úgy, hogy a cionizmus „a zsidó emberek emancipációját és liberalizációját szolgáló mozgalom”.

A francia válaszadókat az Izrael-ellenes bojkottról is megkérdezték, amit 26 százalék jogosnak és igazságosnak vélt; 38 százalékuk szerint Izrael létezése kifejezetten „táplálja az antiszemitizmust”.

A felmérésben résztvevők csaknem egynegyede arra tippelt, hogy Izrael csak 1980 után vált független állammá, és a válaszadók egyharmada találta el helyesen, hogy a modern állam 1948-ban született meg.

A kutatás alapján, a franciák 57 százaléka gondolja úgy, hogy Izrael veszélyt jelent a régió stabilitására. 48 százalékuk viszont azt is mondta, hogy Izrael egy demokrácia, és ugyanolyan normális ország mint a többi.

zsido.com

 

 

Megszakítás