A levétele előtt 35 tagot számláló csoport iszlamisták és neonácik közös találkozási pontja volt.

Egy párizsi zsidó önvédelmi szervezet felszólította az államügyészt, hogy tegyen lépéseket egy “gyalázatos” Facebook-csoport ellen, amely szolidaritást vállal Kobili Traoréval – írja az Algemeiner amerikai zsidó lap. Ő volt az a férfi, aki 2017 áprilisában a lakásán súlyosan bántalmazta szomszédját, egy 65 éves ortodox zsidó nőt, Sarah Halimit, majd “Allahu Akbar” kiáltással lehajította az erkélyről.

A legmagasabb francia jogi szervezet, a semmítőszék április 14-én elismerte a gyilkosság antiszemita jellegét, ugyanakkor, mint az MTI írja, kimondta azt is: az elmeorvos-szakértők szerint a kábítószert (marijuanát) fogyasztó elkövető a gyilkosságot “delíriumos roham” hatására követte el, ezért nem vonható felelősségre a tettéért. Az ítélet óta számos tüntetést is tartottak a sokakat felháborító ítélet ellen, még Tel-Avivban is sokan gyűltek össze a francia nagykövetség előtt, ahol izraeli képviselők fejezték ki szolidaritásukat a megölt nő családjának és a franciaországi zsidó közösségnek.

A “Kobili Traorét Támogató Bizottság” nevű “szolidaritási” oldalt vasárnap fedezték fel zsidó közösségi aktivisták, akik felháborodásukat fejezték ki az oldal tartalma miatt. Frank Serfati, a BNVCA az antiszemitizmus áldozatait védő zsidó szervezet jogásza ígéretet tett arra, hogy bejelenti az oldalt az államügyészségen. “Hogy forgathatták ki így a dolgokat, hogy a bűnözőt láttassák áldozatnak? Ez az egyik legkomolyabb igazságtalanság” – nyilatkozta.

Politikusok is kifejezték tiltakozásukat. “Elképzelni sem tudom azt a sokkot, azt az ellenérzést, és főleg azt az értetlenséget, amit ez a zsidó közösségben kiválthatott” – közölte például François Pupponi, a francia nemzetgyűlés tagja, a centrista MoDem politikusa a Twitteren.

Vasárnap délután a csoport oldala már nem volt látható a Facebookon, de kérdéses volt, hogy tartósan eltávolították-e. Ugyanakkor a Balance ton antisemite nevű zsidó blog hozzá tudott férni az oldalhoz, és screenshot-okat tudott csinálni annak tartalmáról. Így derült ki, hogy az oldalt egy Abdelkader Bensaid néven posztoló férfi hozta létre, aki számos iszlamista, dzsiháddal kapcsolatos profilképet használt. Traoréról azt írta: “Védjük meg ezt a francia állampolgárt, akit egy olyan csoport üldöz, amely meg akarja lincselni ezt a fiatalembert.” A 35 tagú csoportban iszlamisták mellett Alain Soral neonáci holokauszttagadó támogatói is jelen vannak.

A Halimi-gyilkosság komoly elbizonytalanodást idézett elő a francia zsidó közösségben. Anthony Sonigo színész például úgy nyilatkozott, bízik abban, hogy Halimi tragédiája “pozitív változásokat generálhat a jogalkotásban”, ugyanakkor zsidóként nem érzi magát biztonságban. “Bizonytalanná tesz az egész. Mindig van egy bizonytalanság-, félelemérzésünk. Mindenhol. Még Izraelben is” – közölte a színész, aki feleségével együtt a zsidó államban látja a jövőjét.

Noémie Halioua újságíró, egy Sarah Halimiről szóló könyv szerzője pedig úgy látja, ad némi reményt, hogy politikusok is részt vettek a legutóbbi tüntetésen, de “Franciaország nem volt ott, hanem csak Franciaország zsidói.”

zsido.com