Yves Meyer a norvég királytól veheti át az Abel-díjat.

Yves Meyer, francia zsidó matematikus nyerte el idén az Abel-díjat – adta hírül a Forward. A férfi az úgynevezett „hullámocska elmélet” kidolgozásában végzett munkájáért részesült kitüntetésben – melyet az adattömörítés és zajcsökkentés mellett például az orvosi képalkotás területén is alkalmaznak. Meyer május 23-án Osloban, a norvég királytól veheti át kitüntetését.

A 77 éves férfi Tunéziában született és az École normale supérieure de la rue d’Ulm (ENS) nevű párizsi egyetemen folytatott tanulmányokat. PhD fokozatát a Strasbourgi Egyetemen szerezte 1966-ban. Meyer 2008-as nyugdíjba lépéséig kutatásaival egyidejűleg tanított is; a párizsi École normale supériure Paris Saclay nevű intézményben professor emeritus címet kapott, továbbá tagja a Francia Tudományos Akadémiának és tiszteletbeli tagja az Amerikai Tudományos és Művészeti Akadémiának.

Az Abel-díjat 2002-ben alapították Norvégiában, és a tudományos élet képviselői gyakran matematikai Nobel-díjként emlegetik. A legkiválóbb matematikusoknak járó díj jutalma 6 millió norvég korona (közel 200 millió forint).

Yves Meyer nem az első francia zsidó, aki magas rangú nemzetközi elismerésben részesült matematikusként. Alexander Grothendiek a modern algebrai geometria területén végzett munkájáért Fields-érmet vehetett át 1966-ban.

zsido.com

Kép forrása: Gr8AmbitionZ