Miközben Édouard Philippe vészharangot kongatott, Macron elnök deklarálta, hogy nem hajlandó a zsidó állam fővárosaként elismerni Jeruzsálemet.

„Országunkban az antiszemitizmus él” – figyelmeztetett Édouard Philippe francia miniszterelnök a CRIF nevű zsidó szervezet vasárnapi konferenciáján. „Ez nem új, hanem ősi jelenség. Nem felszíni probléma, hanem nagyon is mélyen gyökerezik és még mindig él. Mindig új álarcba öltözik és különböző okokkal igyekszik igazolni a létezését” – olvashatók szavai a Jewish Telegraphic Agency honlapján.

A francia vezető közel 700 fős hallgatósága előtt azt is elmondta, komoly aggodalommal tölti el az a tendencia, hogy egyre többen alijáznak országából az antiszemitizmus miatt. „Miközben ennek alapvetően egy spirituális döntésen kellene alapulnia, a köztársaság állampolgárait is fájdalommal tölti el, ha valaki önkéntes száműzetést választ a biztonság hiánya és félelemérzet okán” – mondta Philippe.

A CRIF rendezvényével egyidejűleg vasárnap Emmanuel Macron francia elnök Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel találkozott. A sajtónak tett nyilatkozatában Macron nyíltan elítélte Donald Trump amerikai elnök bejelentését, mely szerint az Amerikai Egyesült Államok kész elismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és az amerikai bejelentést egyenesen „béke elleni fenyegetésnek” nevezte.

Válaszul Netanjahu hangsúlyozta a francia vezetőnek: „Párizs Franciaország fővárosa. És Jeruzsálem Izrael fővárosa. 3000 éve Izrael fővárosa, és 70 éve a zsidó állam fővárosa. Mi tiszteletben tartjuk az Önök történelmét és döntéseit; és mint barátok, jól tudom, hogy Önök is tiszteletben tartják a miénket” – mondta az izraeli miniszterelnök Párizsban a francia elnöknek.

zsido.com

Kép forrása: JTA