Most már bizonyos, hogy az 1994-es Buenos Aires-i robbantás ügyében nyomozó ügyészt meggyilkolták.

Nisman hosszasan vizsgálta az AMIA zsidó közösségi központban történt robbantás körülményeit. A merényletben 85-en haltak meg. Az ügyész arra a megállapításra jutott, hogy iráni ügynökök voltak az elkövetők; némelyikük ellen nemzetközi körözést is kiadatott. 2015-ben Nisman azzal vádolta meg az akkori argentin elnököt, Cristina Kirchnert és külügyminiszterét, Hector Timermant, hogy Iránnal együttműködve, szándékosan akadályozzák az ügy felderítését.

Egy nappal azelőtt, hogy megtartotta volna beszámolóját az argentin kongresszus előtt, Nismant holtan találták Buenos Aires-i lakásában. Halálát golyó okozta, és azonnal öngyilkosságnak kiáltották ki az esetet. Egy most megjelent híradás szerint azonban Nismant megverték, begyógyszerezték, majd kivégezték; az elkövető valószínűleg két férfi volt. Nisman orrát betörték, veséjét összezúzták, és testének különböző részein ütésnyomok voltak. A vérnyomok azt mutatják, hogy térdelt, amikor lelőtték, és a kezén sem találtak puskapor-maradványokat, vagyis nem ő húzta meg a ravaszt.

Cristina Kirchner

Ügyésztársa, Ricardo Saenz így kommentálta a fejleményeket: „Ez Nisman halálának eddigi legkomolyabb vizsgálata, melyet egy interdiszciplináris bizottság végzett, és mely megerősíti, hogy emberölésről van szó. Valamint azt a tényt, hogy két elkövetőről beszélünk.” A jelentés egy gyanúsítottat is megnevez: Diego Lagomarsinót, a Nisman által alkalmazott számítógép szerelőt, aki azt állította, hogy néhány nappal Nisman halála előtt adta az ügyésznek a fegyvert.

Gabriel Bracesco, aki könyvet írt Nisman haláláról, azt állítja, hogy a szálak végül az argentin vezetőkhöz vezethetnek: „Még mindig megfelelő időben vagyunk ahhoz, hogy feltárjuk, ki lépett közbe annak érdekében, hogy eltitkolják és megsemmisítsék a bizonyítékokat. Ezek a vádak elérhetik a Kirchner-rezsim legmagasabb rétegeit: magát Cristina K​irchnert, külügyminiszterét, Hector Timermant, illetve a hírszerzés akkori fejét, ​Sergio ​Bernit.”

Alberto Nisman

A nyomozás azonban még sokáig elhúzódhat, és az üggyel foglalkozó jogászoknak kell eldönteniük, hogy hogyan veszik figyelembe a jelentést, és mihez kezdenek vele. Az ügyet kezelő bíró feladata, hogy kijelentse, gyilkossági és nem öngyilkossági ügyben nyomoznak tovább. Lagomarsino ügyvédje is mindent megtesz majd annak érdekében, hogy ezt megakadályozza – magyarázta Eamonn McDonagh, jogi szakértő. „Jogi szempontból egyelőre semmi nem változott”- mondta végül.

Forrás: algemeiner