Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Nők szerepelnek majd a hamarosan debütáló izraeli bankjegyeken. A 20-as bankón ezentúl Rachel Bluwstein (1890-1931) arcképe lesz. Az egyszerűen csak Rachelként emlegetett költőnő az első modern kori, héber nyelven alkotó nő volt. Oroszországban született, majd 19 éves korában költözött a Szentföldre, és főleg mezőgazdasági településeken dolgozott. Az új 100-as bankjegyen egy másik költőnő, a litvániai születésű Lea Goldberg (1911-1870) arcképe szerepel majd.

Rachel, az új húszas bankjegyen

Ámona kiürítése

A hét legnagyobb vihart kiváltó eseménye Ámona település hatósági kiürítése volt. Ámonát 1995-ben alapították vallásos zsidók, Jeruzsálemtől északra, Ofra szomszédságában, egy elhagyatott dombtetőn. Évekkel később radikális baloldali szervezetek a település lerombolását követelték a bíróságon, arra hivatkozva, hogy az magánterületen épült. A lakosok azzal érveltek, hogy a Jordán állam, mely megszálló erőként volt jelen a térségben 1967-ig, jogosultság nélkül parcellázta fel a földeket, ráadásul a területet nem művelték, és ingatlanokat sem emeltek rajtuk. Az arab tulajdonosoknak a fölt piaci értékét meghaladó anyagi kompenzációt ajánlottak fel, ám ők ezt nem fogadták el. A legfelsőbb bíróság határozta alapján végül lezajlott a negyven család kitelepítése, akik többsége passzív ellenállást tanúsított az eljárás során. Az Ámonába érkező több száz fiatal egy része összecsapott a rendőrökkel, akik bizonyos esetekben durva agresszióval léptek fel ellenük. A település lakóit a közeli Ofra egyik kollégiumában szállásolták el ideiglenesen. Izrael minden pontján gyűjtőállomásokat állítottak fel, ahová sokan vittek élelmiszert és egyéb használati cikkeket, melyeket az otthonaikat elveszített családoknak juttattak el.

Tüntetők várták a rendőröket Ámonában

Benjámin Netánjáhu egy új település megalapítását ígérte a kitelepítetteknek, melynek egyik lehetséges helyszíne az Ámonától északra fekvő Siló és Svut Ráchel környéke lehet. A miniszterelnök bejelentése azért is nagy jelentőségű, mert közel harminc éve nem alapítottak új zsidó települést Jehuda és Somron területén. A házrombolás a kormánytag Bájit HáJehudi (zsidó otthon) pártot érinti a legkellemetlenebbül, mert programjuk egyik legfontosabb eleme a “zöld vonalon” túli zsidó jelenlét megerősítése, és az ott fekvő települések védelme és fejlesztése. A párt nevében Ájelet Sáked igazságügyminiszter kijelentette: “Keményen dolgoztunk, hogy megtaláljuk a módját Ámona megmentésének, de a legfelsőbb bíróságnál alulmaradt a javaslatunk. A bírósági határozatokat pedig végre kell hajtani. Eljött azonban az idő, hogy a jobboldal átvegye az irányítást. Ezért várjuk el a kormánytól, hogy megszavazzák a hétfőn benyújtandó rendezési törvényt, mely védelmet nyújt a Jehudában és Somronban élő zsidóknak.” A Bájit HáJehudi kilátásba helyezte, hogy ha a Likud nem áll a törvényjavaslat mögé, kilépnek a koalícióból, melynek következménye a választások kiírása lehet.

Együtt folytatjuk tovább

Megható eljegyzési ünnepség zajlott Jeruzsálemben, az Óvárosra tekintő Olajfák-hegyén. A menyasszony nem volt mást, mint Renáná Meir, akinek édesanyját, Dafnát éppen egy évvel ezelőtt késelte halálra gyermekei szeme láttára, otthona bejáratánál egy arab terrorista. Renáná jelen volt a támadásánál, és együtt sikerült megakadályozniuk a merénylőt abban, hogy a házba bejutva a gyermekekben is kárt tegyen. A gyilkost néhány nap elteltével egy szomszédos arab faluban tartóztatták le, a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, házát lerombolták. Nem sokkal később Renáná és édesapja, Nátán az ENSZ-ben is felszólalt, hogy felhívják a figyelmet a Palesztin Hatóság uszításának következményeire.

Renáná a következőket írta az eljegyzésről beszámoló üzenetében:

“Ő az én fényem, aki soha sem mondta, hogy ne sírjak, de mindig adott okot az örömre. Ő az én fényem, aki együtt éli át velem a rosszat, miközben ő maga a jóság. Ő az én fényem, aki a leggyászosabb napomon úgy döntött: együtt folytatjuk tovább, együtt épülünk és győzedelmeskedünk – és mindezt a Templomheggyel szemben, melyről annyira hiányzik a Szentély. Természetesen igent mondtam!”

Az ifjú pár

Gyújtogatás után büntetés

A rendőrség letartóztatott három személyt, akik tavaly novemberben tüzet okoztak a somroni Neve Cuf településen, ahol ezért 15 ház és számos gépkocsi semmisült meg teljesen, és jelentős kár keletkezett a közeli erdőségben is. A teljes kár meghaladta a 25 millió sékelt (1.9 milliárd Ft).  A Rámállá melletti faluból származó arabok ellen gyújtogatás és károkozás miatt emelt vádat a katonai bíróság. Gilád Erdán belbiztonsági miniszter kijelentette: “A baloldal azt mondja, hogy a gyújtogatókat, akik fel akarták égetni Neve Cufot és lakóit, nem vezette nacionalista indíték. Az a tény, hogy korábban részt vettek terrorista cselekedetekben, és civilekre dobáltak molotov-koktélokat és követeket, nem fontos a számukra. Az izraeli közvélemény azonban jól érti, hogy mi történik, hiába próbálják elfedni előlük a valóságot”.

Tűz Neve Cufban