Sok ezer zsidó szurkoló érkezett Oroszországba, hogy drukkoljanak a világbajnokság labdarúgó mérkőzésein. A Chábád minden helyszínen örömmel fogadta az érdeklődőket.

Alberto Galante korábban még sohasem jár Oroszországban, a FIFA világbajnokság miatt azonban végiglátogatta Moszkva, Szentpétervár és Rosztov stadionjait, hogy Mexikó csapatát biztassa. A meccsek mellett Galante minden városban ellátogatott a Chábád-központba, hogy a zsidó örökségéről tanuljon.

„Komoly spirituális utazáson vettem részt, pedig eredetileg nem ez volt a tervem. Gondoltam, hogy találkozom majd lubavicsiakkal, de nem számítottam arra, hogy ennyire felemelő programokon vehetek részt”.

A FIFA elnöke a Chábád központban

A vébé egymillió látogatót vonzott Oroszországba, közülük tízezren érkeztek Izraelből, továbbá több ezer zsidó turista jött a világ más vidékeiről, elsősorban Latin-Amerikából.

„Új-Zélandból, Argentínából, és Kanadából is sok vendégünk érkezett. Az emberek elsősorban kóser élelmiszerért, vagy imádkozni jöttek, de voltak olyanok is, akik csak zsidó környezetben szerettek volna időt tölteni” – mondta Mordechai Weisberg rabbi, a moszkvai Chábád-Lubavics központ igazgatója. Főhadiszállása a Marina Roscha negyedben, a hétemeletes zsidó közösségi központban található. „Csak beírják a Waze-be, hogy Chabad Moscow, és az alkalmazás hozzánk vezeti őket” – tette hozzá.

Kóser meccsnézés Moszkvában

A zsidó központot a FIFA elnöke, Gianni Infantini is meglátogatta. Az érdeklődők számos nyelven kaphatnak tájékoztatást minden, zsidóságot érintő témában és több kóser étterem között válogathatnak. A kerthelyiségben működő Shtetel étterem vendégei kivetítőn követhetik a meccseket, miközben kóser capucchinójukat kortyolgatják. A Chábád természetesen szombati étkezéseket is kínál, melyeken eddig minden alkalommal százak jelentek meg és a döntő előtti napra pedig ezer fölötti vendégre számítanak.

A vébé alatt sokan használták ki moszkvai tartózkodásukat arra, hogy a nemrég megnyitott, hatalmas zsidó múzeumot is megtekintsék.

Galante számára a rosztovi zsidó közösség jelentette a legkülönlegesebb élményt. „Hol találkozhatnék még olyan emberrel, akinek 63 évesen volt a körülmetélése?” – tette fel a kérdést. A rosztovi rabbi, Chaim Danzinger bemutatkozó videóban ismertette a város zsidó intézményeit. A zsinagóga éppen a stadionnal szemben áll, így a zsidó drukkerek könnyen útba ejthették. Aki távoli szállodában kapott helyet, annak a rabbi biztosított szombati élelmiszercsomagot és bort. „A világbajnokág a rosztovi hitközség számára is nagy esemény. Errefelé általában csak a rabbi tud héberül és csak ő tudja, hogyan kell imádkozni. Ezért a helyieknek nagy élmény olyan zsidókkal találkozni, akik éppen a vakációjukat töltik, de közben időt szakítanak arra, hogy eljöjjenek a zsinagógába, ahol tfilinben és tálitban imádkoznak” – mondta Danzinger rabbi.

Rosztov másról is nevezetes: egykor itt volt a Chábád mozgalom központja és itt temették el 1920-ban az ötödik lubavicsi rebbét, Sálom Dov Ber rabbit. A főleg Izraelből, Uruguayból és Brazíliából érkező zsidók közül sokan éltek a lehetőséggel és keresték fel a rebbe sírját a régi zsidó temetőben.

Tfilin Rosztov utcáin

A Chábád központok a hatalmas ország más vidékein is várták a szurkolókat. A Lengyelország és Litvánia közé ékelődött orosz enklávé, Kalinyingrád zsidó közösségét David Shvedik rabbi és felesége, Avital vezeti már húsz éve. Az egykor Königsbergnek hívott városnak gazdag zsidó múltja van, mely a náci megszállással ért véget. Az egykori zsinagóga helyén ma új épületet emelnek, mely hónapokon belül elkészül.

„Itt szinte sohasem járnak turisták, most viszont egymás után érkeznek a látogatók, hogy kóser ételhez jussanak, vagy tfilinben imádkozzanak” – mondta Shvedik rabbi. Szibériai kollégája, a Jekatyerinburgban élő Zelig Ashkenazi rabbi hasonló élményről számol be. „Több száz zsidó látogatott hozzánk Franciaországból, Uruguayból, Peruból, Mexikóból, sőt, még Japánból is. A legtöbben a szombati imák alkalmával keresték fel a közösségi központot, és sokan étkeznek a kóser vendéglőben is.

Zsidó turisták Szamarában

A kazah határhoz közel fekvő Szamara rabbija nem bízta a véletlenre a zsidó szurkolók toborzását. Spanyol nyelvű reklámfilmet készített, melyben az uruguayi zsidókat invitálta a város zsinagógájába és Chábád-központjába.

zsido.com

Forrás: Chabad.org